1980-luvun suomirockin ykköstähti

1980-luvun suomirockin ykköstähti

Dingo on suomalainen rockyhtye, joka on jäänyt historiaan yhtenä kaikkien aikojen suosituimmista rockbändeistä. Dingo niitti valtavaa suosiota ja menestystä kulta-aikoinaan 1980-luvulla. Tunnetuin yhtyeen kappaleista on “Autiotalo”, joka julkaistiin vuonna 1984. Kappale on Dingon menestynein single ja se nousi julkaisuvuonnaan Suomen virallisen singlelistan ykköspaikalle. Suomen virallinen lista on Musiikkituottajat – IFPI Finland -yhdistyksen julkaisema tilasto Suomen suosituimmista äänitteistä. Yhtyeen keulakuvana on sen alkuajoista saakka toiminut laulaja ja lauluntekijä Pertti “Nipa” Neumann.

Neumann perusti Dingo-yhtyeen vuonna 1982, yhdessä kitaristi Jonttu Virran sekä rumpali Juha “Quuppa” Seittosen kanssa. Neumann itse toimi yhtyeen solistina ja basistina. Vuotta myöhemmin remmiin otettiin mukaan kosketinsoittaja Tuomo Vähä-Pesola sekä basisti Jarkko Eve. Tällöin muodostui myös Dingon alkuperäinen kokoonpano, jolla yhtye esiintyi vuoteen 1986 saakka, kunnes se hajosi ensimmäisen kerran. Dingo on sittemmin tehnyt kolme paluuta ja yhtyeessä on soittanut yhteensä 38 vakinaista muusikkoa. Neumann on yhtyeen jäsenistä ainoa, joka on vaikuttanut jokaisessa kokoonpanossa.

Dingon muita tunnettuja hittejä ovat olleet muun muassa kappaleet nimeltään “Levoton tuhkimo”, “Nahkatakkinen tyttö” sekä “Kirjoitan”. Yhtye on myynyt uransa aikana yhteensä yli 500 000 levyä. Levyjä on julkaistu kuusi kappaletta, mutta ainoastaan kolmesta ensimmäisestä tuli yleisön suosikkeja.

Dingon vuonna 1985 julkaistu toinen albumi “Kerjäläisten valtakunta” myi platinaa. Albumi nousi samana vuonna levylistojen kärkeen ja oli aikansa kaikkien aikojen myydyin suomalainen albumi. Samainen vuosi oli Dingo-hysterian aikaa ja yhtye nousi valtavaan suosioon. Vuotta myöhemmin yhtye perusti oman levy-yhtiönsä Bang Trax Oy:n. “Autiotalo”-kappaleesta tehtiin englanninkielinen versio, joka niitti suosiota kansainvälisesti.

Huipulle ja takaisin alas

80-luvun lopulla yhtyeen jäsenten välillä oli eripuraa, ja muun muassa kosketinsoittaja Tuomo Vähä-Pesola lähti kokoonpanosta niin sanotusti ovet paukkuen. Myös basisti vaihtui ennen “Autiotalon” julkaisua. Vuonna 1986 Dingo lähti kaikkien aikojen suurimmalle kiertueelleen, joka ei kuitenkaan osoittautunut menestyksekkääksi. Yhtye teki kiertueellaan tappiota ja sen suosio oli laskussa. Dingo hajosi lopulta ensimmäisen kerran saman vuoden lopussa. Bändin jäsenet lähtivät kukin omiin suuntiinsa, ja esimerkiksi Neumann perusti tuona aikana uuden bändin nimeltään S.E.X.

Dingo teki paluun lopulta seitsemän vuotta myöhemmin, julkaisten kokoelmalevyn sekä palaten keikkalavoille alkuperäisellä kokoonpanollaan. Bändi julkaisi vielä vuonna 1994 uuden albumin, mutta se jäi yhtyeen huonoiten myyneeksi albumiksi, ja Dingo jäi tauolle uudestaan. Alkuperäisen kokoonpanon Dingo teki vielä uuden paluun vuosina 1998-2002, minkä lisäksi vuosina 2004-2016 se esiintyi vaihtelevilla kokoonpanoilla, Neumannin toimiessa keulakuvana.

 

Erityisesti vuosituhannen vaihteen jälkeen Dingon jäsenistö on vaihtunut tiuhaan tahtiin, ja osa yhtyeen faneista ei pidä nykyistä kokoonpanoa “oikeana” Dingona. 2000-luvun albumeiden menestys on ollut heikkoa, esimerkiksi vuonna 2008 julkaistua “Humisevan harjun paluu” -albumia myytiin vain 2000 kappaletta. Vuodesta 2015 lähtien Dingon jäsenistö on muodostunut Neumannin lisäksi yhdestä suomalaisesta ja kolmesta virolaisesta muusikosta. Dingon alkuperäiset jäsenet kuitenkin palasivat yhteen vuonna 2017, ja aiempi suomalais-virolainen kokoonpano esiintyy nykyään Neumann plays Dingo -nimellä.

Pertti Neumann on toiminut solistina myös yhtyeissä D.N.A, SIR 59, MAC, Bwana, S.E.X., Neumann & the News ja Neumann Duo. Hän on lisäksi tehnyt soolouraa ja julkaissut omia albumeitaan, joista osalle hän on levyttänyt Dingon kappaleita sooloversioinaan. Neumann on julkaissut omaelämäkerran Tähti ja meripoika vuonna 1992, jonka nimi perustuu hänen samannimiseen albumiinsa. Hänestä on lisäksi julkaistu vuonna 2017 elämäkerta nimeltään Dingo-kipparin lokikirja.