Aikakoneella 90-luvulle

Aikakoneella 90-luvulle

Aikakone on vuonna 1995 alkunsa saanut suomalainen popyhtye. Se on ollut historiansa aikana yksi Suomen menestyneimpiä yhtyeitä, erityisesti 90-luvun dancen ja popin saralla. Yhtyeen musiikki tunnetaan elektronisesta ja menevästä soundistaan, ja se on yksi 90-luvun suomalaisen tanssimusiikin ehdottomia johtotähtiä.


Idea yhtyeestä sai alkunsa jo vuonna 1993, kun perustajajäsenet Marko “Maki” Kolehmainen ja Alex Ojasti kiersivät yhdessä hääkeikoilla soittamassa. Maki jakoi Alexin orastavan visionsa yhtyeestä, sekä esitteli jo säveltämiään kappaleita. Lopulta ideat vietiin studioon jalostettavaksi ja Aikakone-niminen projekti sai alkunsa. Vuotta myöhemmin Maki tapasi Veran, eli Heidi Kolehmaisen, josta tuli bändin toinen laulaja. Aikakoneen toinen naislaulaja Sani, oikealta nimeltään Saija Aartela, löydettiin mukaan koelaulujen avulla. Vuonna 2013 Vera jätti yhtyeen, ja hänen tilalleen astui Jasmin Hertzberg.

Aikakone on uransa aikana julkaissut yhteensä kuusi täyspitkää albumia, joista yksi on tehty englannin kielellä. Se on myynyt yli kaksikymmenvuotisen taipaleensa aikana yli 400 000 albumia sekä voittanut lukuisia palkintoja. Vuosina 1995 ja 1996 Aikakone palkittiin Emma-gaalassa, ensin vuoden tulokkaana ja seuraavana vuonna parhaana yhtyeenä. Myös vuoden 1997 Finnish Dance Music Awardsissa yhtyen nimitettiin vuoden tanssiaktiksi, ja se sai palkinnon vuoden parhaasta musiikkivideosta. Aikakoneelle on lisäksi myönnetty Avainlippu-merkki Suomalaisen työn liiton toimesta, ensimmäisenä suomalaisena bändinä koskaan.

Hitti hitin perään

Aikakone oli yksi 1990-luvun suosituimpia yhtyeitä, joka nousi julkisuuteen huimalla tahdilla. Heidän debyyttialbuminsa “Tähtikaaren taa”, joka julkaistiin 1995, myi triplaplatinaa. Useat albumin kappaleista, kuten “Odota” ja nimikkobiisi “Tähtikaaren taa” olivat läpimurtohittejä, ja niitä soitettiin radiossa läpi vuoden. Samana vuonna he äänittivät kappaleen “Tuhat yötä”, jonka yhtyeen laulaja Sani lauloi yhdessä duettona Samuli Edellmanin kanssa. Kappaleesta tuli eräs Aikoneen suosituimpia hittejä.

Ei mennyt kuin vuosi, kun Aikakone julkaisi toisen albuminsa vuonna 1996. Albumi sai nimekseen “Toiseen maailmaan” ja erityisesti “Keltainen”-nimeä kantava kappale löi läpi kansan sydämiin. Vuonna 1996 Aikakone osallistui myös Euroviisujen esikarsintakilpailuihin ensi kertaa, sijoittuen 6. sijalle. Vuonna 1998 he julkaisivat kolmannen pitkäsoiton nimeltään “Maa”, sekä neljä kappaletta sisältäneen minialbumin.

Kolmannen albuminsa julkaisun jälkeen, Aikakone oli muutaman vuoden tauolla vuosituhanteen vaihteessa. He tekivät paluun vanhalla kokoonpanolla, mutta jäsenten pitkäaikainen haave esiintymiskielestä pantiin toteen, ja yhtye alkoi julkaista tuotantoa englannin kielellä. Vanhasta poiketen myös yhtyeen uusi esiintymisnimi oli lyhyesti ja ytimekkäästi Aika. “Hear me now” -albumin nimikkokappale nousi uudeksi hitiksi, ja kyseinen kappale toimi myös tunnusmusiikkina Young Love -nimisessä suomalaisessa elokuvassa. Englanninkielinen tuotanto ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen aiemman menestyksen lailla, ja vuonna 2003 yhtye jäi jälleen tauolle. Yhtyeen jäsenet jatkoivat kukin omiin suuntiinsa, ja erityisesti laulaja Sani menestyi soolourallaan mainittavasti.

Pitkän tauon jälkeen, vuonna 2008 Aikakone palasi valokeilaan entisellä nimellään ja julkaisi kahden levyn pituisen kokoelma-albumin. Vuosikymmenen vaihduttua Aikakoneelta on tullut ulos vielä kaksi täysmittaista albumia, “Vuosisadan rakkaustarina” vuonna 2010, sekä “2.0” vuonna 2015.

 

Suosio ei ota laantuakseen

Aikakone on aikojen saatossa ollut yksi ylivoimaisesti suosituimpia suomalaisten suosikkiyhtyeitä. Niin vanhaa kuin uuttakin tuotantoa soitetaan radiokanavilla yhä tänäkin päivänä, eikä suosio ole laantunut vuosien varrella. Esimerkiksi musiikkipalvelu Spotifyn kautta yhtyeen “Odota”-kappaletta on kuunneltu lähes kaksi miljoonaa kertaa. Erityisesti 90-luvulla, Aikakoneen kulta-aikoina, fanien suosio yltyi ajoittain suorastaan hysterian puolelle, ja yhtyeen jäsenet joutuivat turvautumaan järjestyksenvalvojien ja jopa poliisin apuun keikoilla käydessään tai haastatteluita antaessaan. Yhtyeen konsertit pakkasivat baarit ja esiintymisareenat täyteen ihmisiä, ja lehdet ja media pursusivat Aikakoneesta kertovia juttuja. Vaikka ajat ovat muuttuneet ja 90-luku on enää kultainen muisto, Aikakoneen avulla voi palata nuoruutensa discoon tanssimaan tuon ajan kuumimpien hittien tahtiin. Aikakone on yli 20-vuotisen uransa aikana pysynyt ajan hermolla ja varmistanut paikkansa suomalaisen tanssimusiikin historiassa.