Cheek lopettaa huipulla

Cheek lopettaa huipulla

Jare Henrik Tiihonen eli räppäri Cheek lopettaa 17 vuotta kestäneen uransa ensi kuussa. Urallaan mies on ehtinyt saavuttaa lähes kaiken mitä Suomessa voi saavuttaa, vaikka kohtasikin matkalla runsaasti ennakkoluuloja. Cheek on Suomen Spotifyn striimatuin artisti, sosiaalisen median seuratuin suomenkielinen artisti ja suomalaisista artisteista katsotuin Youtubessa. Emma-palkintoja Cheek on kahminut 11 ja jokainen levy on rikkonut myyntiennätyksiä. Cheek on täyttänyt stadionin kahdesti ja hänestä on tehty niin dokumentti, kirja kuin elokuvakin.

Nyt hänen paikalleen yrittävillä on siis suuret saappaat täytettävinään. 36-vuotias räppäri kertoo, että ajatus lopettamisesta heräsi ensi kerran jo vuonna 2014 kun hän työsti Alpha Omega -levyään, jonka jälkeen alkoi tuntua, että kaikki on nyt annettu. Omaa tekemistään kohtaan Cheek on aina ollut kriittinen ja uudistumispaineet tuntuivat niskassa koko ajan. Tässä suhteessa päätös uran lopettamisesta on varmasti ollut helpotus. Ura päättyy komeasti suurkonserttiin Lahden Mäkimontussa 18. elokuuta. Viimeinen konsertti on nimetty sopivasti nimellä Valot sammuu. Tiihonen kertoo, ettei ole juuri epäillyt lopettamispäätöstään, vaikka fanien reaktiot ovat häntä koskettaneetkin. Hän ei kuitenkaan nähnyt tietä jatkaa samalla uralla. Julkisuudesta mies ei kuitenkaan aio poistua ja musiikki tulee säilymään hänen elämässään. Esiintyvän artistin työ ei kuitenkaan tällä hetkellä houkuttele, vaan Tiihonen aikoo panostaa sen sijaan musiikin tuottamiseen. Comebackia Cheekiltä on Tiihosen mukaan turha odottaa. Hän toteaa, että ura täytyy lopettaa kunnolla ja kääriä kauniiseen pakettiin.

Vain elämää -ohjelma teki Cheekistä koko Suomen Jaren

Cheek nousi koko Suomen tietoisuuteen viimeistään Vain elämää -ohjelmasta yli viisi vuotta sitten, mutta ura oli kestänyt jo vuosia ennen tätä. Uran alkuvaiheeseen kuuluivat itse poltetut omakustannelevyt, joita räppäri vei yhdessä kaksosveljensä kanssa levykauppoihin myyntiin ja levy-yhtiöille kuunneltavaksi. Toisaalta Cheek oli jo ennen ohjelmaakin myynyt kultalevyjä. Ohjelma teki kuitenkin räpistä ensi kertaa jotain sellaista, jota koko Suomi kuunteli. Vain elämää -ohjelman jälkeen Cheek räppäsi kahdesti loppuunmyydylle jäähallille ja täytti tämän jälkeen kahdesti vielä Helsingin Olympiastadionin. Cheekistä tuli hetkessä koko kansan Jare ja suosio räjähti käsiin. Myöhemmin Tiihonen on kertonut miettineensä, miten jaksaa aiempaa suurempaa suosiota ja pyöritystä.

Tiihonen on puhunut haastatteluissa avoimesti myös tappeluista Lahden kaduilla ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään, jonka kanssa hän taistelee edelleen. Hän on kertonut myös, että pahin painajainen artistin uralla olisi jatkaa niin pitkään, etteivät levyt lopulta kiinnostaisi ketään. Omien sanojensa mukaan Cheek mieluummin palaa puhki kuin hiipuu pois. Asenne Cheekillä on ollut alusta asti kohdallaan ja tämä sai monet suomalaiset aluksi takajaloilleen. Tällaista itsevarmuuden, markkinahenkisyyden ja röyhkeyden sekoitusta ei ole Suomen musiikkimaailmassa aiemmin nähty. Rap-maailmassa itsensä esille tuominen on tuttu tyyli, mutta Suomessa tähän ei ole totuttu. Resepti osoittautui kuitenkin toimivaksi ja monille Cheekin asenne toimi bilehenkeä ja hyvää fiilistä nostattavana. Nykyään Cheek asustelee luksushuoneistossa Helsingin keskustassa ja ajaa ylellisellä urheiluautolla. Hän ei pelkää räpätä menestyksestään, eikä hänen julkisuudessa nähtyihin luonteenpiirteisiinsä kuulu vaatimattomuus.

 

Vahva tahto lopettaa huipulla

Uransa lopettamista Cheek on perustellut mm. sillä, ettei hän halua ajautua tilanteeseen, jossa hänellä ei olisi enää uutta annettavaa. Hän tietää tehneensä urallaan jo historiaa ja nostaneensa ensimmäisenä artistina hip hopin Suomen suosituimmaksi musiikiksi, muuttaen samalla merkittävästi suomalaista musiikkikulttuuria ja sen toisinaan jäykkiä rakenteita. Julkisuuden kääntöpuoli on täydellinen yksityisyyden menetys ja tämän on saanut kokea myös Cheek. Hän myöntää odottavansa vapaampaa elämää, sillä hetkittäin hän on tuntenut olevansa vankina neljän seinän sisällä, omassa kultaisessa häkissään. Samalla hän on saanut osakseen ankaraa kritiikkiä.  Tiihonen kertoo, että ura on kuitenkin kasvattanut häntä ihmisenä. Vuosien aikana hän on oppinut käsittelemään paineita uudella tavalla ja myös hänen empatiakykynsä on kasvanut.

Cheek on ensimmäinen suomalainen artisti, joka on tehnyt jopa tiedotustilaisuuksista spektaakkelinomaisia tapahtumia. Vuonna 2013 Cheek kutsui toimittajat Hotelli Kämpin peilisaliin. Neljä minuuttia kestävän tiedotustilaisuuden aikana Cheek ilmoitti ensimmäisesti Olympiastadionin konsertistaan. Lopettamispäätöksestä ilmoittaminen tapahtui yhtä suurieleisesti. Cheekin tyyli on sekä ärsyttänyt että villinnyt toimittajia, sillä mitään vastaavaa ei Suomessa ole aiemmin nähty. Toisaalta mies on säilynyt vuodesta toiseen Suomen puhutuimpana artistina. Tähän vaaditaan jo tietynlaista luonnetta ja asennetta.

Cheekin itsevarmuus ja salaperäisyys kiehtoo ja ärsyttää

Cheekin vaikutuksen huomaa jo siitä, kun miettii omia musiikkimuistojaan viime vuosilta. En ole koskaan ollut varsinainen Cheekin fani, mutta huomaan miehen musiikin liittyvän yllättävän moneen kesämuistoon ja bileiltaan. Tässä Cheek onkin parhaimmillaan, myöhäisillan hengennostattajana. Cheekin musiikki kuuluu osaltani hauskoihin viikonloppuihin ja mökkibileisiin yhtä vahvasti kuin festarit kesään. Perinteisten rentoutumiskeinojeni, kuten Fifan ja Pokerstarsin pelien rinnalle on noussut Cheekin energiaa täynnä oleva musiikki, joka samaan aikaan sekä viihdyttää että hieman ärsyttää. Ja toimii.

Osa sanoituksista on myös yllättävän koskettavia, ainakin päällimmäisen uhoamiskerroksen alla. Vain elämää -ohjelmassa Cheekistä nähtiin hetkittäin hyvinkin herkkä puoli ja fanikunta kasvoi usealla sukupolvella. Mikään kiiltokuvapoika Cheek ei kuitenkaan ole, eivätkä sanoitukset välttämättä kestä aina syvempää analyysia. Se ei faneja haittaa, sillä erityisesti miehen live-keikat ovat olleet todella vakuuttavaa katsottavaa ja kuultavaa. Tämä Cheekissä ehkä vetoaakin, sillä halutessaan kovan pinnan alle voi kuvitella herkän nuoren miehen. Aina toisinaan tästä on nähty myös vilauksia, esimerkiksi kun Cheekistä kertovassa dokumentissa Tiihonen kertoo luottamuksellisista väleistään manageri Carla Ahoniukseen ja kuuluisuuden tuomasta yksinäisyydestä. Tämäkin voi yhtä lailla olla taitavasti hallittua julkisuuskuvaa. Varmaa on vain se, että hyvin harva ihminen tietää varmasti, minkälainen henkilö Jare Henrik Tiihonen todella on, mutta se ei ainakaan vähennä hänen kiehtovuuttaan.