Cityhumpan uranuurtaja

Cityhumpan uranuurtaja

Elokuu-niminen bändiprojekti sai alkunsa vuonna 2011, kun kaksi suomalaista soolourallaan menestynyttä artistia sekä kovan tason tuottaja ryhtyivät yhteistyöhön. He alkoivat yhdistellä suomalaista hip hopia ja iskelmää musiikissaan, ja tästä tuloksena syntyi kaksi studioalbumia, jotka niittivät hurjaa suosiota kahden vuoden aikana. Idean isällä, tuottaja Jonas W. Karlssonilla, oli biisit valmiina. Esiteltyään ideansa reggaeartisti Nopsajalalle kaksikko alkoi työstää kappaleita, lisäten niihin vaikutteita muun muassa jazzista ja rapista. Nopsajalka puolestaan esitteli ensimmäisiä demoja rap-artisti Junolle, joka lähti projektiin mukaan, ja näin syntyi Elokuu. Elokuun musiikki ei tyyliltään istu yhteenkään perinteiseen muottiin, ja yhtyeen jäsenet itse nimittävätkin soundiaan “cityhumpaksi”.

Elokuu julkaisi ensimmäisen singlensä, “Soutaa huopaa” vuoden 2012 tammikuussa. Kappaleen suosio räjähti käsiin välittömästi. Digitaalisen musiikin aikakaudella kappaletta ladattiin ja kuunneltiin jokaisella media-alustalla, ja muun muassa musiikkipalvelu Spotifyssa se oli useiden viikkojen ajan Suomen kuunnelluin kappale. Myös kappaleelle kuvattu musiikkivideo oli maan katsotuin kaikilla tv-kanavilla, jotka sitä esittivät. Youtubeen vuonna 2012 ladatulla virallisella musiikkivideolla puolestaan on yli miljoona näyttökertaa. Yhtyeen toinen single, “Saatilla”, julkaistiin saman vuoden huhtikuussa ennen albumin julkaisua. Se kipusi myös kärkisijoille suomalaisilla soittolistoilla. Huhtikuussa Elokuu julkaisi myös ensimmäisen albuminsa, joka kantaa nimeä “Hääväki saapuu”, ja se nousi Suomen virallisen listan toiselle sijalle julkaisuviikollaan. Seuraavan kesän ajan Elokuu kierteli keikkalavoja ja esiintyi muun muassa Ilosaarirockissa Joensuussa.

Elokuu julkaisi vuonna 2013 toisen albumin, “Pöytä on katettu”. Albumi ei menestynyt yhtä hyvin kuin edeltäjänsä, vaikka Elokuun ura oli yhtä nousujohteista. Toisen albumin jälkeen Nopsajalka ilmoitti kuitenkin lopettavansa keikkailun, ja vuoden 2013 jälkeen kokoonpanoa ei olla nähty yhdessä keikkalavoilla.

Ammattilaiset asialla

Elokuu oli vuonna 2012 Suomen festarilavojen kuumimpia nimiä. Vaikka yhtyeen musiikkityyli oli täysin omalaatuinen sekoitus eri musiikkityylejä, menestystä selittänee myös jäsenien aiempi menestys soolourillaan. Alun perin projektin liikkeelle sysännyt tuottaja Jonas W. Karlsson on tuottanut ja tehnyt kappaleita lukuisille suomalaisille artisteille. Näistä tunnetuimpia ovat kenties Kasmir, Anna Abreu, Redrama sekä Jonaksen sisko Pernilla Karlsson. Pernilla otti osaa Euroviisuihin vuonna 2012, ja kilpailukappale “När jag blundar” oli Jonaksen kirjoittama.

Nopsajalka, oikealta nimeltään Antti Ilmari Hakala, on helsinkiläinen reggaeartisti sekä tuottaja. 90-luvulla musiikillisella urallaan aloittanut Nopsajalka on esiintynyt useissa eri yhtyeissä, ja vuosituhannen vaihteessa hän alkoi niittää menestystä soolouransa parissa. Nopsajalka julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa, “Tontilla taas”, vuonna 2006. Ennen Elokuun perustamista hän ehti julkaista vielä kaksi muutakin albumia, tehden yhteistyötä useiden muiden suomalaisten artistien kanssa. Elokuun hurjan menestyksen jälkeen, Nopsajalka julkaisi vielä kaksi omaa sooloalbumiaan, “Sun” ja “Mun”. “Sun”-levyn toinen single nimeltään “Lupaan olla sun” sijoittui Suomen virallisen singlelistan toiselle sijalle ja myi kultaa toukokuussa 2014.

Elokuun kolmas jäsen, rap-artisti Jon Korhonen, on myös menestynyt niin soolourallaan kuin muiden yhtyeiden riveissä. Paremmin Junona tunnettu räppäri astui julkisuuteen 2000-luvulla omakustanteisten julkaisujen myötä, ja vuonna 2005 hän sijoittui rapin suomenmestaruuskisoissa kolmanneksi. Tuottelias artisti on Elokuun tuotannon lisäksi julkaissut kuusi omaa studioalbumia, sekä vuosina 2011-2015 kolme albumia yhtyeessä SMC Lähiörotat. Hän on lisäksi tehnyt uraa elokuva-alalla, esiintyen muun muassa elokuvassa Pahan Kukat.

Tähden syntymä ja kuolema

Elokuun suosio lähti hurjaan nousukiitoon välittömästi ensimmäisen singlen julkaisusta. Kahden vuoden ajan uudet kappaleet kipusivat soittolistojen kärkeen, ja yhtyeen keikat vetivät tapahtumapaikat täyteen väkeä. Hittikappaleet soivat jokaisella radiokanavalla ja musiikkivideot keräsivät näyttökertoja niin televisiossa kuin sosiaalisessa mediassakin. Yhtyeen taival kuitenkin päättyi lähes yhtä pian kuin oli alkanutkin, ja se jäi tauolle 2014 alkuvuodesta. Yhtyeen jäsenet ovat sittemmin kukin tahoillaan keskittynyt soolouraansa sekä yksityiselämäänsä.