Dingo villitsi 80-luvulla

Yksi Suomen musiikillisen historian tärkeimmistä bändeistä on Dingo. Se sai aikaan huikean hysterian 80-luvun puolivälissä. Bändin levymyynti teki heti historiaa ja siitä muodostui heti kansan suosikki. Kappaleet jäivät Suomen musiikkihistoriaan, sillä Dingon biisejä kuunnellaan paljon vielä nykyäänkin.

Dingon menestystarina alkoi jo ensimmäisestä levystä, sillä se oli läpimurto. Bändin ensimmäinen sinkku Sinä ja Minä muodostui samantien suureksi hitiksi ja se voitti suositun Levyraati-ohjelman vuonna 1984. Samana vuonna bändi julkaisi debyyttialbuminsa Nimeni on Dingo, jolla oli mm. legendaariset Levoton Tuhkimo ja Lähetyssaarnaaja-kappaleet. Nämä muistetaan edelleen. Saman vuoden syksyllä alkoi oikea hulabaloo, kun bändin Autiotalo-single sai kaikkien suosion. Dingo oli kaikkien korvalapuissa. Dingon toista levyä, Kerjäläisten Valtakuntaa, myytiin pelkästään ensimmäisen viikon aikana 125 000 kappaletta. Tämä oli huikea tulos. Dingo oli uransa huipulla heti alusta lähtien. Neumann onkin kommentoinut huipulle pääsemistä äärimmäisen helpoksi. Se vaati vain oikeanlaiset kappaleet. Kappaleet vetosivatkin yleisöön ja fanit hurrasivat bändiä itkien, kopioiden samalla Neumannin omintakeista hiustyyliä ja huomiotaherättäviä korvakoruja. Vuosien varrella Dingo haali itselleen useita palkintoja. Bändi valittiin vuoden yhtyeeksi vuosina 1984 ja 1985. Vuoden sävellys -palkinnot tulivat vuosina 1984 (Levoton Tuhkimo) ja 1985 (Autiotalo).

Runsaat jäsenmuutokset

Bändi on kokenut paljon jäsenvaihdoksia. Kaikenkaikkiaan 38 muusikkoa on soittanut Dingossa. Moni kuitenkin pitää Neumannin, Quupan, Jontun, Peten ja Pepen kokoonpainoa aitona alkuperäisenä. Entisistä jäsenistä mainittakoon esimerkiksi Pave Maijanen, jota kuultiin bändin koskettimissa vuosina 1994-1995. Vuonna 2015 Neumann ilmoitti bändin koostuvan hänen lisäkseen yhdestä suomalaisesta ja kolmesta virolaisesta soittajasta. Vuodesta 2017 bändi kantaa nimeä Neumann plays Dingo.

Shokkiuutinen: Dingo hajoaa

Dingon hajoaminen 1986 valtasi kaikki Suomen uutiskanavat ja se olikin sen hetken ykkösuutinen. Uutinen valtasi kaikki uutiskanavat, kuten TV:n, radion ja lehdet. Siitä tiedotettiin joka kanavalla. Fanit menivät shokkiin uutisesta. Neumann ilmoitti lopettamisen syyksi sen, että bändi on jo saavuttanut kaiken Suomessa eikä intoa jatkoon enää löytynyt. Sen bändi todella ehtikin saavuttaa. Bändi oli todella kovatahtisessa pyörityksessä kolmen vuoden ajan. Bändi heitti keikkaa kuutena päivänä viikossa, joskus kaksikin keikkaa päivässä. Tämä verotti ja bändiltä loppui puhti. Meno oli niin hurjaa ja tiivistä, että bändi saavutti noiden vuosien aikana saman kuin moni muu bändi saavuttaa kahdessa vuosikymmenessä. Homma piti vain lopettaa.

Shokkiuutinen: Dingo hajoaa

Neumann ilmaisi lopetuspäätöksestään bändikavereille huonon keikan jälkeen Nivalan Tuiskulassa. Neumann lopetti keikan kesken kaiken, painui takahuoneeseen päästelemään höyryjä ja totesi, että tämä oli nyt tässä. Enempää keikkoja ei tulisi. Päätös tiedotettiin julkisesti kolmen päivän kuluttua. Tiedotustilaisuus oli ymmärrettävästi täynnä erilaisia tunteita, fanien odottaessa ulkopuolella. Lopettamisen jälkeen Neumann ei suinkaan lopettanut musiikin saralla. Päinvastoin, hän käänsi kaiken päälaelleen ja teki aivan erilaista musiikkia, folk poppia. Hän julkaisikin Albion-nimisen soololevynsä, joka menestyi. Neumann uskoo selvinneensä ilman romahdusta juurikin soolouramahdollisuuden vuoksi. Hänen ei tarvinnut jäädä kotiin miettimään loppunutta uraansa. Elämä toi Neumannille aivan uudenlaisen suunnan.

Paluu

Dingo on tehnyt useamman paluun 80-luvun kultavuosiensa jälkeen. Bändi on tehnyt pari levyä 2000-luvulla, mutta ne eivät ole saavuttaneet suosiota. Purppuraa-levyä (2005) myytiin 10 000 kappaletta ja Humisevan Harjun Paluu -levyä (208) vain 2000 kappaletta. Neumann oli mukana vuoden 2012 Vain Elämää -ohjelmassa. Kyseessä oli sarjan ensimmäinen tuotantokausi. Ohjelmassa esitettiin muiden artistien omia versioita mm. Dingon kappaleista. Sarja on saavuttanut suuren suosion ja sen pohjalta tuotettuja levyjä on myyty huimat 300 000 kappaletta.