Elektronisen musiikin mullistus vuosituhannen vaihteessa

Elektronisen musiikin mullistus vuosituhannen vaihteessa

1900-luvun vedellessä viimeisiään, kuin tyhjästä suomalaisen popmusiikin tähtitaivaalle nousi täysin uudenlainen pop-yhtye, Kemopetrol. Kemopetrol on vuonna 1998 perustettu suomalainen popyhtye, joka on eräs 90-luvun lopun parhaiten menestyneitä suomalaisia pop-kokoonpanoja. Kemopetrol tunnetaan erityisesti uniikista tuotannostaan, jossa Kemopetrol sekoittelee eri musiikkigenrejä aivan uudenlaiseksi fuusiokseen. Yhtyeen ensimmäinen single, “Child is my name” nousi välittömästi hittikappaleeksi listojen kärkeen. Loput heidän esikoisalbumistaan julkaistiin vuosituhannen vaihteessa ja se sai erityiskiitosta valtavirrasta poikkeavasta elektronisen musiikin tyylistään. Albumi myi kultaa ja Kemopetrolin suosio lähti hurjaan nousukiitoon välittömästi.

Esikoisjulkaisu Slowed Down -albumin jälkeen Kemopetrol on julkaissut neljä muuta albumia sekä keikkaillut niin Suomessa, kuin Espanjassa ja Italiassakin. Vuonna 2002 yhtye julkaisi uuden albumin Everything’s fine. Kolmas albumi Play for me tuli ulos 2004 ja neljäs albumi, Teleport, vuonna 2006. Teleport-albumi nousi ilmestymisvuonnaan Suomen iTunesin albumilistan kärkeen. Tämän jälkeen yhtye eleli hiljaiseloa, tehden materiaalia muiden yhtyeiden kanssa yhteistyössä. He alkoivat työstää uutta albumia jo vuonna 2008, mutta se julkaistiin vasta muutamaa vuotta myöhemmin. Kemopetrolin viides ja viimeisin albumi on nimeltään “A song & a reason” ja albumin julkaisun myötä Kemopetrol teki näyttävän paluun esiintymislavoille.

Eräs Kemopetrolin avaimista menestykseen on ollut yhtyeen laulaja Laura Närhi. Myös soolourallaan menestystä niittänyt laulaja tunnetaan persoonallisesta äänestään, josta myös Kemopetrol on tullut tunnetuksi. Muut yhtyeen jäsenet Laura Närhen lisäksi ovat rumpali Teemu Nordman, kitaristi Marko Soukka sekä kosketinsoittaja Kalle Koivisto. Yhtyeen remmissä on vaikuttanut myös useampi basisti vuosien varrella, mutta he ovat jättäytyneet kokoonpanosta. Yhtye sai alkunsa ambient-projektina, Soukan ja Koiviston toimesta. Laura Närhen astuttua yhtyeen laulajaksi, projekti sai kuitenkin tuulta alleen odottamattomalla tavalla, ja yhtye lähti studioon nauhoittamaan menestysalbumiaan. Nimensä Kemopetrol on saanut Tšekkiläisen Chemopetrol Litvínov -jääkiekkojoukkueen mukaan.

Kemopetrolin ääni

Yhtyeen solisti Laura Närhi on tehnyt menestyksekkäästi soolouraa Kemopetrolin tuotannon yhteydessä. Hänen oma sooloalbuminsa vuodelta 2010, nimeltään Suuri Sydän, oli menestys ja viitoitti tietä myös Kemopetrolin paluulle. Albumin hiteiksi nousivat kappaleet ”Tämä on totta” sekä ”Mä annan sut pois”, joista molemmat myivät kultaa. Itse albumia myytiin yli platinarajan. Lisäksi Laura Närhen vuonna 2002 levyttämä Kuutamolla-elokuvan tunnus- sekä nimikkokappale nousi hurjaksi radiohitiksi elokuvan ilmestyttyä.

Vuonna 2011 Laura Närhi levytti Tehosekoitin-yhtyeen hittikappaleesta, “Hetken tie on kevyt” oman sooloversionsa. Kappale oli vuotta myöhemmin ilmestyneen Vuosaari-elokuvan tunnuskappale ja se niitti menestystä radiosoitossa ja hittilistoilla. Parhaimmillaan se oli maan neljänneksi soitetuin kappale. Laura Närhi julkaisi Kemopetrolin viimeisimmän albumin jälkeen vielä toisen sooloalbumin vuonna 2012. Tuhlari-nimeä kantava albumi myi kultaa vain neljässä päivässä. Seuraavana vuonna hän esiintyi suositussa Vain Elämää -televisiosarjassa, jossa tunnetut suomalaiset muusikot esittävät omia versioitaan toisten artistien hittikappaleista. Vuosina 2016 ja 2017 hän julkaisi vielä useita menestyssinglejä, kuten “Supersankari” ja “Olet mulle se”.

Nousukiito menestykseen

Jo 20 vuoden ajan aktiivisesti vaikuttanut Kemopetrol nousi nopeasti ambient-projektista maineeseen ja menestykseen. Dinosauruksiksi itseään leikkimielisesti nimittävät bändin jäsenet ovat kukin ammattimuusikoita, joilla on työssään vuosikymmenien tuoma kokemus ja varmuus. Kemopetrolin ensimmäisen menestysalbumin jälkeen julkaistut albumit eivät kuitenkaan ole olleet yhtä suosittuja kuin edeltäjänsä. Kemopetrol on joka tapauksessa jättänyt merkkinsä historiaan, ja erityisesti solisti Laura Närhi tunnetaan soolourastaan huolimatta nimenomaan Kemopetrolin laulajana.

Yhtyeen musiikki ei tyyliltään edusta mitään tiettyä genreä, vaan Kemopetrolin musiikki sekoittelee eri vuosikymmeniä ja musiikkilajeja tuotannossaan. Erityisesti yhtyeen live-esiintyminen on kehittynyt vuosikymmenien varrella ja bändin keikat vetävät edelleen yleisöä konserttisaleihin. Kemopetrol tullaan aina muistamaan vuosituhannen vaihdetta mullistaneena elektronisen musiikin edelläkävijänä.