Eppu Normaali

Eppu Normaali

Kukapa suomalainen ei Eppu Normaalia, eli tuttavallisesti Eppuja tietäisi? Jokainen meistä on varmasti joskus edes yhden kappaleen heiltä kuullut. Toiset meistä ovat olleet jo aikuisia yhtyeen alkuaikoina, osa kuunnellut lapsuudessaan heidän tuotantoaan ja monet päässeet kuulemaan tuttuja kappaleita eri yhteyksissä, niin ravintolassa kuin juhlissa tai muuten vaan. Vuonna 1976 aloittanut Ylöjärveläinen yhtye on ehtinyt tehdä musiikkia jo yli 40 vuotta. Aloittaessaan yhtyeen tyylilajina oli punk, mutta jo -80 luvulla oli musiikki melodisempaa ja enemmänkin pop musiikkia kuin punk tyyliä. Alkuaikojen vaikuttajina yhtyeellä olivat Ramonesin ja Sex Pistolsin kaltaiset punkyhtyeet, mutta -80 luvun puolivälissä oli vaikutteet jo enemmänkin Dire Straitsin musiikista haettuja. Toisaalta Eppu Normaali taas itsessään on vaikuttanut moniin suomalaisiin yhtyeisiin kuten Egotrippiin ja Kotiteollisuuteen.

Tänä päivänä Eppu Normaali on yhä yksi suosituimpia aktiivisia rock yhtyeitä Suomessa. Yhteensä yhtye on julkaissut 15 studioalbumia ja myynyt yli 1,5 miljoonaa levyä. Heidän albumeistaan kymmenen on myynyt platinaa ja viisi kultaa. Heidän kokoelmansa Repullinen hittejä, on Suomen kaikkien aikojen toiseksi myydyin levy. Yhtye koostuu 5 miehestä. Heitä ovat laulaja Martti Syrjä, kitaristi Mikko Syrjä, toinen kitaristi Juha Torvinen, Sami Ruusukallio basistina sekä Aku Syrjä rummuissa. Vuosien varrella on basisti vaihtunut, aiemmin basisteina ovat olleet Mikko Nevalainen sekä Mikko Saarela. Nykyinen kokoonpano on ollut voimassa vuodesta 1989. Kaikki vaikutteet eivät toki ole tulleet musiikista, vaan myös Martti ja Mikko Syrjän vanhemmilta Kirsi Kunnakselta ja Jaakko Syrjältä, jotka ovat molemmat kirjailijoita. He ovat myös oman vaikutuksensa antaneet.

40 vuotinen ura

Eppu Normaalilla tuli 40 vuotta uraa täyteen vuonna 2016. Tuolloin yhtye esiintyi Ratinan täydellä stadionilla 30 000 ihmiselle. Samalla ilmestyi myös yhtyeestä kertova Eput-dokumenttielokuva. Juhlavuonna 2016 yhtyeestä tehtiin valokuvanäyttely ja uusi kirja. Vuosiin mahtuu paljon kaikkea erilaista. On erilaisia tyylisuuntia, on punkkia, on suomirockia, on herkempää ja on poppia. Vuosien vieriessä on yhtye kasvanut samalla sellaiseksi mitä se nykypäivänä on. Oletko istunut ravintolassa ja kuunnellut kuinka ihmiset laulavat karaokessa Baarikärpäsen tai Murheellisten Laulujen Maata? Myös Suomi Ilmiö on yksi hyvin usein kuultuja kappaleita. Monet yhtyeen kappaleet ovat tuttuja, varsinkin kun alkavat soimaan jossain.

40 vuotinen ura

40 vuotinen ura

Kenties nimet eivät tule mieleen, mutta sävel ja sanat kyllä. Yhtye esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti Tampereen Gorillassa vuonna 1977, kun oli  Rockin SM-kisojen karsinnat. Tuolloin yhtye ei menestynyt, mutta seuraavana vuonna ilmestyi ensimmäinen albumi Aknepop. Tuolta albumilta muun muassa Poliisi Pamputtaa taas saavutti eräänlaisen klassikon maineen. Kun alkua vertaa vuoden 2016 juhlakonserttiin, on paljon muuttunut. Sillä juhlakonsertissa Eput esiintyivät täydelle stadionille ja vieraina nähtiin muun muassa Mikko Saarela sekä Santtu-Matias Rouvalin johtama Tampere Filharmonia.

Viimeisin konsertti oli vuoden 2017 elokuussa Oulun Kuusisaaressa, tuolloin konsertin jälkeen Martti Syrjä ilmoitti, että Eppu Normaali jää määrittelemättömäksi ajaksi tauolle. Uransa aikana yhtye on myynyt niin kultaa kuin platinaakin, mutta saanut myös muita tunnustuksia. Vuonna 1986 he saivat Emma-palkinnon vuoden yhtyeenä. Martti Syrjä sai 1997 Juha Vainion -sanoittaja palkinnon sekä 2004 Reino Helismaa palkinnon. Yhtye sai myös Suomi-palkinnon 2009. Vuonna 2018 julkistettiin Ylöjärvellä Alamökki, Kimmo Schroderuksen Eppu Normaali -veistos. Yhtyeen uraan mahtuu niin huippuvuosia, hiljaisia kausia, eri näkemyksiä, alkoholismia. Erilaisia haasteita ja samalla kasvua niin ihmisinä kuin yhtyeenä. Kenties vielä on tiedossa lisää heidän tuotantoaan. Ehkä yhtyeen tarina ei ole vielä kokonaan nähty vaikka he ovat tauolla olleet vuodesta 2017.