Kaksi veljestä kaiken takana

Kaksi veljestä kaiken takana

Matti ja Teppo on suomalainen iskelmälaulajaduo, jonka ovat perustaneet veljekset Matti ja Teppo Ruohonen. Heidän tunnetuimpia kappaleitaan ovat “Kaiken takana on nainen”, “Mä joka päivä töitä teen” sekä “Näitä polkuja tallaan”. Matin ja Tepon laulujen sanoitukset tuntee jokainen ja niistä on tullut kuolemattomia klassikoita vuosikymmenten aikana. Veljekset ovat tanssittaneet kansaa jo vuodesta 1969, jolloin he ensi kertaa nousivat tanssilavoille esiintymään. 69- ja 70-vuotiaat veljekset ovat julkaisseet uransa aikana huomattavan määrän albumeita, ja duo on kaikkien aikojen toiseksi parhaiten levyjä myynyt suomalainen artisti. Heidän kultarajan ylittäneitä levyjään on myyty Suomessa yli miljoona kappaletta. Matilla ja Tepolla on yhteensä kahdeksan platinaa myynyttä levyä, kolme tuplaplatinaa, ja jopa 31 kultalevyä.


Vuonna 1983 järjestettiin Suomen ensimmäinen Emma-gaala, jossa Matti ja Teppo voitti vuoden miessolistin palkinnon, huolimatta siitä että he ovat laulajaduo. Muita Matille ja Tepolle myönnettyjä palkintoja ja tunnustuksia ovat olleen muun muassa Iskelmä-Finlandia, Olavi Virta -stipendi, Vuoden tanssittaja -palkinto, Turun tähti -laatta sekä Vuoden vaikuttaja -palkinto.

 

Suosion huipulla vuosikymmenten ajan

Korkeasta iästään huolimatta veljekset keikkailevat yhä ahkerasti. Keväästä syksyyn Matti ja Teppo kiertävät festivaaleja ja konserttisaleja, talvet he puolestaan lomailevat ja kirjoittavat uusia kappaleita. Kumpikin miehistä on naimisissa, ja heillä on lapsia sekä lapsenlapsia. Musiikin tuottamisen ja soittamisen lisäksi Matti ja Teppo tekevät kaiken työn itse, niin lippujen myynnistä keikkojen järjestämiseen. Vuosikymmenten aikana duon suosio on vakiintunut, ja heidän keikkansa vetävät tapahtumapaikat täyteen yleisöä. Matin ja Tepon faneja on jo kolmannessa sukupolvessa, ja faneista uskollisimmat kulkevat duon perässä keikalta toiselle koko kesän. Matti ja Teppo esiintyvät samoilla lavoilla muiden suomalaisten iskelmätähtien, kuten Jari Sillanpään ja Juha tapion, kanssa.

Turussa syntyneet veljekset aloittivat musiikin harrastuksen jo nuorina. Kun Turkuun perustettiin Turun Seudun musiikkiopisto, Matti ja Teppo olivat ensimmäisiä oppilaita, jotka aloittivat musiikin opiskelun opistossa. Myös heidän isoveljensä Seppo opiskeli opistossa. Kumpainenkin opiskeli aluksi viulun ja pianon soittoa, ja myöhemmin Matti vaihtoi kitaraan ja sävellykseen. Teppo on puolestaan toiminut kappaleiden sanoittajana.

Vuonna 1966 Matti ja Teppo voittivat folk-sarjan Ponnahdus pinnalle -kilpailussa. Tästä intoutuneena duo julkaisi ensimmäisen kappaleensa, “Jos olet onnellinen”, vuonna 1969. Seuraavana vuonna heidän kappaleensa “Kissankultaa” oli listaykkönen ja nousi duon ensimmäiseksi hitiksi. Heidän ensimmäinen albuminsa, nimeltään “Matti ja Teppo” tuli ulos kokonaisuudessaan vuonna 1972. Albumia työstettiin kolme vuotta ja sen 12 kappaleesta useat ovat valtavia hittejä yhä tänäkin päivänä. Vuonna 1975 Matti ja Teppo perustivat oman levy-yhtiönsä, M&T Tuotanto Oy:n, ja he ovat toimineet omina tuottajinaan tähän päivään saakka. Veljekset hoitavat itse myös yrityksensä tiliasiat ja kirjanpidon.

Seuraavina vuosina Matti ja Teppo julkaisi useita albumeita, jotka niittivät hurjaa suosiota. Heidän ensimmäinen tuplaplatinaa myynyt levynsä, “Et voi tulla rajan taa”, tuli ulos 80-luvun alussa. Samalla vuosikymmenillä miehet julkaisivat yhteensä yhdeksän uutta albumia, joista useat myivät kultaa sekä platinaa. Laulajaduon suosio oli hurjaa ja miehet keikkailivat ahkerasti koko vuosikymmenen ajan. Heidän suosionsa ei ole tähän päivään mennessäkään laantunut, ja vielä vuonna 2010 julkaistu albumi, “Peruskallio”, myi kultaa. Vuonna 2019 50-vuotisjuhlaansa viettävä Matti ja Teppo aikoo järjestää kiertueen juhlavuoden kunniaksi, minkä on myös huhuttu olevan kaksikon päätös heidän uralleen. 

Huumoriveljekset

Musiikkinsa ja historiaan jääneiden hittikappaleidensa lisäksi Matti ja Teppo tunnetaan huumoristaan sekä Matti ja Teppo -vitseistä. Veljekset viljelevät runsaasti huumoria ja stand up -komiikkaa keikoillaan, ja naljailevat toisilleen hyväntahtoisesti. Matti ja Teppo -vitseistä on muodostunut klassikko kansan suussa, ja vitsit edustavat laulajaduon lisäksi myös Turkua ja turkulaisia. 1980-luvulla rockyhtye Sleepy Sleepers julkaisi “Sleepy Sleepers sings Matti ja Teppo” -albumin, joka koostui Matin ja Tepon kappaleiden uudelleentulkinnoista. Sleepy Sleepers otti duon mukaan keikalleen, mikä villitsi yleisön ja vauhditti Matti ja Teppo -huumoria entisestään. Veljekset ovat myös itse käyttäneet vitsejä keikoillaan, ja muun muassa 40-vuotisjuhlakiertueellaan he hyödynsivät taustamateriaalina videoklippejä, joilla kerrottiin vitsejä Turun murteella.