Kuinka perustaa rock-yhtye

Kumiseeko autotallisi tyhjyyttään, ja suorastaan huutaa muutamaa tyyppiä sinne soittelemaan ja harjoittelemaan? Kaikuvatko korvissasi jo yleisön suosionosoitukset? Oletko kauan haaveillut bändin perustamisesta, mutta asia ei ole ottanut tuulta alleen? Ei hätää, yhtyeen pystyyn laittaminen ei ole mitään ydinfysiikkaa, jos vain muutamat asiat loksahtavat kohdalleen. Monet ehkä miettivät, että alkuun pääseminen on hyvinkin vaikeaa, mutta sen ei tarvitse olla. Saatat yllättyä kuinka monelta taholta voi löytyä apua ja neuvoja. Vaikka maailmanmainetta ja miljoonia ei kohdalle sitten tulisikaan, on ystävien kanssa soittaminen niin hauskaa ja jopa terapeuttista, että kannattaa miettiä tosissaan mitä askelia pitää ottaa, että sinulla on ihka oma rokkibändi kasassa!

Perusasiat

Jos et aio perustaa yhden miehen orkesteria, on ensimmäisenä tietysti löydettävä bändikavereita. Mutta miten? Monet yhtyeet ovat saaneet alkunsa siitä, että lapsuudenkaverit tai koulukaverit ovat löytäneet yhteisen sävelen. Jos on vielä siinä iässä, että käy jotain koulua, lukiota, ammattioppilaitosta tai vaikka yliopistoakin, saattaa koulun musiikinopettaja tai taideaineiden opettaja tietää hyviä yhteistyötahoja tai kontakteja.

Yksi keino on osallistua lähelläsi järjestettäviin alan tapahtumiin, tai netissä käytäviin keskusteluihin. Voit myös jättää ilmoituksia erilaisiin muusikoiden suosimiin tai oman asuinpaikan medioihin. Tässä vaiheessa olisi jo hyvä tietää mitä soittajia etsit; ehkäpä aiot aloittaa yksinkertaisesta kokoonpanosta kuten triosta, jossa olisi kitaristi, rumpali ja basisti. Näistä yksi voisi aluksi hoitaa laulupuolen, ja ehkä sitten myöhemmin voisi etsiä varsinaista vokalistia.

valitse bändisi musiikkityyli

Jos vielä ei ole selvillä minkälaista musiikkia bändisi olisi tarkoitus soittaa, ehkä nyt olisi korkea aika alkaa miettiä sitä. Jonkinlaisella tietyllä musiikkityylillä olisi hyvä aloittaa, voihan sitä sitten olla poikkitaiteellinen myöhemmin ja ottaa muutamakin genre haltuun. Perusrock on aina hyvä, ja punk on helppo. Tai näinhän sitä ainakin luulisi, voi olla että rock- ja punkbändit ovat ihan eri mieltä. Joka tapauksessa jonkun täytyy olla yhtyeen nokkamies tai -nainen, se, joka pitää ohjat ja langat käsissään, ja kantaa myös vastuun bändistä. Jos kaikki soittajat vain alkavat toteuttaa omia visioitansa, miten sattuu, voi olla, että lupaava ura loppuu ennen kuin se ehtii alkaakaan.

Treeneistä ja treenipaikasta voi olla myös huoli: missä ihmeessä voitaisiin oikein harjoitella? Kaikilla ei tietystikään ole sitä isoa, ihanaa, ja mikä tärkeintä, tyhjää autotallia – mutta sitä voi kyllä kysellä sukulaisilta ja ystäviltä; joku heistä saattaa tietää jonkun, jolla on sellainen. Sana kiertämään vain! Kannattaa totta kai kysellä myös oman paikkakunnan nuorisotiloja tai asukaspuistoja käyttöönsä. Joskus myös kirjastoissa on, yllättävää kyllä, tiloja, joissa voi harjoitella. Jos näistä mistään ei millään tärppää, sitten vain ilmoitus lehteen ja nettiin. Budjettia täytyy myös miettiä kaikkien näiden osalta, mihin on varaa ja mihin ei.

No niin, nyt ollaan jo aika pitkällä! Tyypit on kasattu kokoon, musiikkityyli on haettu, on jo päästy kenties vähän harjoittelemaankin. Mutta jotain puuttuu. Bändin nimi! Mistä sellainen nyt sitten keksitään? Älkää ainakaan valitko sitä ensimmäistä, joka tulee mieleen muutaman huurteisen jälkeen – tai sitten valitkaa juuri se. Nimen keksiminen, ainakin coolin ja katu-uskottavan sellaisen, on yllättävän vaikeaa. Maailma tuntuu olevan täynnä bändejä, jotka ovat omineet juuri ne parhaimmat nimet! Ei hätää, kyllä se nimi sieltä kirkastuu jossain vaiheessa, ja kannattaa muistaa, että monet suositut bändit ovat vaihtaneet alkuperäisen nimensä jossain vaiheessa, ei sekään mitenkään kiellettyä ole. Ja netti on tietysti myös apuna tässä ongelmassa.

Nyt kun ikioma rock-yhtyeesi on kasassa, nimi on keksitty ja kaikkea, onkin aika alkaa hankkia esiintymisiä. Aloittakaa pienestä, esiintykää vaikka ilmaiseksi – näin saa kokemusta, ja keikat alkavat poikia pyyntöjä esiintyä muissa tapahtumissa, ja näin asiat lähtevät rullaamaan. Kenties bändistäsi ei koskaan tule uutta Beatlesia, Deep Purplea tai Metallicaa, mutta hauskuutta ja mukavia kokemuksia ei varmasti tule puuttumaan.