Lentävä leppäkerttu

Lentävä leppäkerttu

22-pistepirkko on eräs Suomen menestyneimpiä ja arvostetuimpia pop- ja rock-yhtyeitä. Bändi on monikymmenvuotisen uransa aikana julkaissut yhteensä 14 albumia ja lukuisia hittikappaleita, jotka ovat nostaneet yhtyeen kulttimaineeseen. Tunnetuin 22-pistepirkon kappaleista on “Birdy”, joka julkaistiin vuonna 1992 ilmestyneellä Big Lupu -albumilla. “Birdyä” on luonnehdittu suomalaisen rock’n’rollin klassikkokappaleeksi. Samainen albumi nosti 22-pistepirkon yleisön tietoisuuteen, ja vuonna 1994 julkaistu Ruble City, LaLa Land -niminen albumi on ollut bändin myydyin levy vuosien saatossa. Musiikkiin on otettu vaikutteita brittiläisestä ja amerikkalaisesta 60-luvun rockista sekä psykedeelisestä rockista. Yhtyeen sanoituksia ja musiikkia on vuosien varrella ylistetty omaleimaisuudestaan ja tunnistettavuudestaan.

Yhtyeen synty

22-pistepirkko sai alkunsa Utajärven kunnassa, Pohjois-Pohjanmaalla, 1980-luvun taitteessa. Yhtyeen perustivat yhdessä laulaja-kitaristi P-K Keränen, yhdessä veljensä basisti ja kosketinsoittaja Asko Keräsen kanssa. Kolmanneksi jäseneksi värvättiin rumpali Espe Haverinen. Keräsen veljesten ja Haverisen ensimmäinen yhteinen bändi Matti Mätä & SS sai alkunsa jo vuonna 1979, mutta nimi muutettiin nykyiseksi jo seuraavana vuonna. Varsinainen läpimurto tapahtui kuitenkin vasta kaksi vuotta myöhemmin, kun bändi otti osaa vuoden 1982 Rockin SM-kisoihin. 22-pistepirkko eteni karsinnoissa finaaliin saakka, ja vei murskavoiton muista osallistujista. Voittoa pidettiin yllätyksenä, sillä yhtyeen tuotanto oli tuolloin vielä kokeellista, ja jäsenten soittotaito hiomatonta. Yhtye julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 1984, vielä pääosin suomen kielellä. Debyyttilevy Piano, rumpu ja kukka sai osakseen myönteistä arvostelua. Ensimmäisen albuminsa jälkeen 22-pistepirkko alkoi levyttää englannin kielellä, ja seuraava albumi The Kings of Hong Kong tuli ulos vuonna 1987. 22-pistepirkko alkoi suunnata katsettaan kansainvälisille markkinoille, ja vuosikymmenen vaihtuessa yhtye alkoi niittää menestystä myös ulkomailla. 1989 julkaistu albumi Bare Bone Nest avasi ovet kansainvälisille markkinoille, ja yhtye alkoi keikkailla myös ulkomailla. Seuraavaa albumia alettiin tehdä tosissaan ja suurella budjetilla, ja remmiin hyppäsi tanskalainen manageri.

Uudet haasteet

Vuonna 1994 22-pistepirkko julkaisi albuminsa Big Lupu, joka oli suuri arvostelumenestys. 22-pistepirkon sanotaankin olevan eräs 1990-luvun kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisyhtyeitä. Big Lupun nauhoittaminen ei kuitenkaan sujunut kuten pitää. Yhtyeen jäsenten mukaan albumin syntyprosessia leimasivat hermoromahdukset ja umpikujat. Kolmikko harjoitteli laulajansa pannuhuoneessa, ja alkuun hyviltä tuntuneet kappaleet eivät tyydyttäneet jäseniä tai tuottajia. Kappaleita ei myöskään tuntunut olevan riittävästi kokonaiselle pitkäsoitolle. Albumin valmistuminen venyi kuukausien mittaiseksi ja yhtyeen jäsenten välillä oli eripuraa ja stressiä. Jäsenet kutsuivatkin albumia leikkisästi Sick Lupuksi. Myös vasta markkinoille tuotu nauhoitusvälineistö studiossa aiheutti teknisiä ongelmia. Albumin ja koko bändin suurin hittikappale “Birdy” meinasi jäädä levyltä kokonaan pois, sillä se ei meinannut valmistua ajoissa. Lopulta yrityksen ja onnistumisen kautta albumi saatiin kasaan. Yhtyeen jäsenet ovat haastatteluissa myöhempinä vuosina kertoneet, että albumille tavoiteltiin paljon korkeampaa tasoa, mihin yhtye tällöin realistisesti koki päässeensä. Albumi osoittautui kuitenkin menestykseksi ja nosti 22-pistepirkon suomalaisen rockin historiaan. 22-pistepirkko juhlisti 35-vuotista taipalettaan vuonna 2015, minkä jälkeen yhtye jäi tauolle. Juhlavuonnaan 22-pistepirkko keikkaili ahkerasti kotimaassa ja päätti uransa toistaiseksi erikoispitkälle Tavastian keikalle Helsingissä. Erityistä 22-pistepirkolle, verrattuna muihin suomalaisiin rock-yhtyeisiin, on ollut kokoonpanon pysyvyys samana vuosien varrella. Keräsen veljekset yhdessä Espe Haverisen kanssa ovat pitäneet yhtä vuosi toisensa jälkeen, minkä lisäksi albumeiden tuotannossa ja yhtyeen keikoilla mukana on satunnaisesti ollut muitakin muusikoita. 22-pistepirkko on vielä 2000-luvun puolella julkaissut useita albumeita, jotka ovat saaneet varsin myönteisen vastaanoton niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin. Yhtyeen viimeisin albumi, Lime Green DeLorean vuodelta 2011 luetaan yhdeksi bändin menestyneimmistä levyistä.

22-pistepirkko on nimetty leppäkerttuihin kuuluvan hyönteisen mukaan, joka tunnetaan myös ahopirkkona. Yhtye on esiintynyt myös nimellä The Others, soittaen covereina tunnettuja 1970-90-lukujen rock-kappaleita. The Others on myös julkaissut albumin nimeltään Monochromeset vuonna 2006.