Neljän miehen menestystarina

Neljän miehen menestystarina

Neljä ruusua on Joensuusta kotoisin oleva suomalainen yhtye. Bändin laulaja Ilkka Alanko on yhden kenties Suomen tunnetuimman rockmuusikon, Ismo Alangon, pikkuveli. Yhtye koostuu hänen lisäkseen kitaristi Petteri ”Kode” Koistisesta, basisti Jari ”Lade” Laakkosesta, sekä rumpali Kari ”Kämy” Kämäräisestä.

Yhtyeen juuret juontavat jo 80-luvulle. Sen perustivat vuonna 1982 neljä musiikkia harrastavaa joensuulaista nuorta, jotka olivat hädin tuskin saavuttaneet 15 vuoden ikää. Ilkka Alangon 9 vuotta vanhempi veli Ismo oli muutamaa vuotta aiemmin ponkaissut Suomen kirkkaimmaksi nuoreksi rocktähdeksi, yhtyeensä Hassisen Koneen riveissä. Seuraten isoveljensä jalanjälkiä, Ilkka perusti Joensuun musiikkiopistolla tapaamiensa samanikäisten muusikkojen kanssa yhtyeen nimeltä Talouskukkaro. He alkoivat harjoitella koulun kerhotilassa, ja ahkera harjoittelu palkittiin, kun yhtye sijoittui vuoden 1983 Rockin SM -kilpailuissa neljännelle sijalle. Yhtyeen nimi oli vuoteen 1985 saakka vielä Talouskukkaro, kunnes kosketinsoittaja jätti bändin, ja nimi muutettiin nykyiselleen. Neljän Ruusun kokoonpano onkin sittemmin ollut muuttumaton.

Punkista poppiin

Yhtyeen alkutaipaleella, erityisesti Talouskukkaron aikaan, yhtyeen musiikki oli tyyliltään raskasta rockia, jossa oli vaikutteita punkista. Myöhemmässä tuotannossa punk on jäänyt pois, ja Neljä Ruusua on niittänyt mainettaan suomirockin kärkinimenä. 90-luvun jälkeisessä tuotannossa taas on pikkuhiljaa siirrytty rockista poppiin. Yhtye julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa “Neljä ruusua” vuonna 1987, ja heti perään toisen albuminsa “Kasvukipuja” samana vuonna. Tuottelias yhtye ehti julkaista vielä kolmannenkin levyn ennen varsinaista läpimurtoaan.

Neljän ruusun neljänneltä studioalbumilta julkaistu single “Sukellus”, jolla vierailee myös Dingo-yhtyeen Pertti Neumann, nousi suosituksi hitiksi vuonna 1990. Neljä Ruusua kierteli keikoilla ympäri Suomen, ja heidän tuotantonsa tavoitti suuren yleisön. Kaksi vuotta myöhemmin bändi kuitenkin julkaisi todellisen hittikappaleensa “Juppihippipunkkari” ja nousi nykyiselle sijalleen suomirockin historiassa. Kappaletta soitettiin laajalti ympäri maan kaikilla radiokanavilla ja se myi platinaa ilmestymisvuonnaan. Tänä päivänä, yli 20 vuotta myöhemmin, kappale tunnetaan suomipopin klassikkona, ja se on Neljän Ruusun kenties tunnetuin kappale. Yhtyeen kuudes studioalbumi, “Pop-uskonto”, tuli ulos 1993. Albumi oli musiikilliselta tyyliltään popimpi kuin aiemmat, ja yhtye alkoi käyttää konemusiikkia instrumenttien rinnalla. Neljän ruusun suosio yleisön keskuudessa alkoi tuolloin vakiintua.

Vaikeuksien kautta voittoon

Neljä Ruusua julkaisi myös kaksi englanninkielistä albumia 90-luvun lopulla, mutta niiden suosio jäi heikoksi. Yhtyeen suosio palautui seitsemännen, jälleen suomenkielisen “Uusi Aalto” -albumin myötä, ja erityisesti “Hunningolla”-niminen kappale nousi valtavaksi hitiksi. Neljä ruusua julkaisi vielä kaksi menestynyttä albumia 2000-luvun puolella, jonka jälkeen he jäivät tauolle. Oltuaan vuoden tauolla yhtye palasi valokeilaan, ja vuodesta 2004 tähän päivään asti he ovat ehtineet julkaista kolme uutta albumia, kokoelma-albumin, esiintyä lukuisilla keikoilla ja festivaaleilla, sekä vuonna 2015 tehdä laajan Suomen-kiertueen. Yhtye oli lisäksi pidemmällä tauolla vuosina 2007-2011, minkä jälkeen he tekivät näyttävän paluun 40-vuotisjuhliaan viettäneen Joensuun Ilosaarirockin päätösesiintyjänä.

Neljä ruusua on monessa mielessä erityinen bändi suomalaisen rockin ja popin historiassa. Kokoonpano on yli 35-vuotisen uran aikana pysynyt samana, ja yhtyeen musiikki on säilynyt yhtenäisen omaleimaisena albumi toisensa jälkeen. Vuosien varrella bändi on tuottanut vaikuttavan määrän musiikkia, ja osa kappaleista on noussut kuolemattomien kulttikappaleiden maineeseen. Suurin osa lyriikoista on laulaja Ilkka Alangon kirjoittamia. 2015 julkaistun 14. studioalbumin jälkeen Neljältä ruusulta ei ole julkaistu uutta tuotantoa, mutta yhtye keikkailee yhä ahkerasti. Laulaja Ilkka Alanko on tehnyt myös soolouraa Neljän ruusun ollessa tauolla, ja hän julkaisi sooloalbuminsa vuonna 2009.