Punk rock Helsingissä

Punk rock Helsingissä

Punk kulttuuri elää vahvasti Helsingissä ja ympäri Suomea. Sen kulta-aikaa elettiin 70- ja 80-lukujen taitteessa. Nykyään voidaan sanoa, että se on saavuttanut eräänlaisen keski-iän, mutta se on edelleen suosittua ja Helsingistä löytyy hyvä määrä siihen erikoistuneita yhtyeitä, klubeja ja baareja. Suomenkieliset sanoitukset ovat aina sopineet hyvin tähän kyseiseen musiikkityyliin ja muutenkin se istui hyvin suomalaiseen kulttuuriin. Punk rantautui Suomeen 70-luvulla Iso-Britanniasta. Sen suuria nimiä olivat muun muassa The Clash, Dead Kennedys ja The Misfits. Suomen oma punk skene alkoi syntyä ja ensimmäinen virallinen punklevytys julkaistiin yhtyeeltä Briard vuonna 1977. Singlen nimikin, I really hate Ya, kuvasti hyvin esittämäänsä genreä.

Samaan aikaan syntyi Suomeen monia muitakin vielä tänä päivänäkin tunnettuja punk yhtyeitä, joista toiset tekivät pitkän ja maineikkaan uran. Vaikka Pelle Miljoona aloittikin uransa Savonlinnassa, hän siirtyi pian Helsinkiin jatkamaan uraansa. Helsingistä oli vuonna 1977 helpompi löytää punk henkisiä soittajia ja siellä Pelle Miljoona kokosi yhteen menestyvän bändinsä. Jo vuonna 1980 julkaistiin heidän kaikkien aikojen menestynein albumi, Moottoritie on kuuma. Aito paljasjalkainen helsinkiläinen Maukka Perusjätkä miellettiin myös punkin edustajaksi uuden aallon musiikillaan 70-luvun lopussa, vaikka hän ei itse niinkään pitänyt itseään punkin edustajana. Hänen ensimmäisissä albumeissaan kuullaan kuitenkin paljon ääniä ja tehosteita, jotka olivat suoraan liitettävissä punk musiikkiin.

Muita menestyneitä helsinkiläis-punkyhtyeitä olivat muun muassa Problems? Joka oli myös Pelle Miljoonan riveissä tunnetuksi tulleen Varosen Tumpin johtama punk vaikutteinen yhtye. Sen debyyttialbumi Katupoikia julkaistiin vuonna 1980. Vaikka toinen helsinkiläinen yhtye Sehr Schnell ei urallaan vuodesta 1975-1980 levyttänytkään kuin yksitoista kappaletta, sitä pidetään silti yhtenä merkittävimmistä suomalaisista punk yhtyeistä sen esiintymisten ja Pohjalla-kokoelman vuoksi.

Loppujen lopuksi punkin kaupallinen aikakausi Suomessa jäi hyvin lyhytaikaiseksi ilmiöksi. Monet edellä mainituista yhtyeistäkin siirtyivät erilaisiin musiikkityyleihin ja niiden punk tyylinen musiikki jäi vain niiden alkuaikojen tyyliksi. Myös punk nuorison massakulttuurina oli aika hiipunut 80-luvun puoliväliin mennessä. Se kuitenkin jatkoi kehittymistään kaiken massan ulkopuolella ja säilytti suosionsa tietyn yleisön keskuudessa.

Punkin uusi aika

Helsingissä jäi kytemään eräänlainen underground punk kulttuuri. Se kehittyi tasaista tahtia ja sillä oli koko ajan oma kuulijakuntansa. Myös muualla Suomessa punk eli hiljaista elämäänsä, mutta sen keskus oli nimenomaan Helsingissä. Vaikka itse ilmiönä ja massan kuunneltavana se oli jo lähes täysin hiipunut 80-luvun loppuun mennessä, se säilytti vankan paikkansa sitä kuuntelevien ja seuraavien ihmisten piireissä. Helsingin punk yhtyeet ovat osa suurta maailmanlaajuista ruohonjuuritason punk yhteisöä, joka järjestää tapahtumia, keikkoja ja punk musiikin jakamista ympäri Eurooppaa ja maailmaa. Suomessa aikoinaan tunnetuilla punk yhtyeillä on edelleen eräänlainen kulttimaine maailman punk piireissä. Niiden tunnetuimpia biisejä soitetaan cover kopioina ja niistä on tehty lukuisia erilaisia sovituksia myös monilla eri kielillä.

Suomessakin vierailee lukuisia eri punk bändejä vuosittain. Erityisesti Helsingistä löytyy niille sopivia esiintymispaikkoja ja ne buukataan usein hyvissä ajoin. Bändejä kannattaa lähteä bongaamaan paikoista kuten Nosturi, Bar Loose, Elmun Baari ja Steam Hellsinki. Mitään salaisia keikkoja ei järjestetä, vaan kaikista löytyy helposti tietoa ja ne ovat avoinna jokaiselle punk musiikin ystävälle. Helsingissä punk musiikki elää edelleen vahvasti! Vuonna 2019 Maukka Perusjätkä esiintyy taas ja tarjoaa keikoillaan myös muistoja menneistä 70-luvun lopun punkin kulta-ajoista. Helsingistä löytyy myös monia pienempiä underground punk bändejä, jotka järjestävät keikkoja pienemmissä pubeissa ympäri kaupunkia. Kesällä 2019 Alakulttuurikeskus Loukko järjesti 80-luvun underground iltaman, jossa näytettiin muun muassa toimittaja Heikki Kemppaisen punk valokuvia 80-luvulta.