Suomalainen hard rock

Suomalainen hard rock

Hard rock, joka on itse asiassa hyvin monitahoinen yhdistelmä eri musiikkityyleistä,

syntyi tyylilajina vähitellen 1960-luvun loppupuolella. Esimerkiksi The Kinks, The Who ja myös The Beatles johdattivat omaa musiikkiaan hard rockia kohti. Erityisesti 1970- ja 1980 -luvuilla elettiin hard rockin valtakautta, ja myös Suomessa on tähän musiikin tyylilajiin suunnattu heti 1970-luvulta alkaen. Hard rockia pidetään aggressiivisena ja kovaäänisenä musiikin lajina, ja tästä syystä myöskin kapinallisena. Kappaleille ominaista ovat nopeat soolot sähkökitaran saadessa suurimman huomion, ja yleensä mieslaulaja vetää melodiat kovaa ja korkealta. Genre on hyvin monipuolinen ja laaja, ja nykyään hard rockin alalajeista entistä suositumpi onkin hevimetalli. Mutta kuinka tämä rockin tyylilaji, hard rock, sai aikoinaan jalansijaa Suomessa, ja mikä on sen tilanne nykyisin?

Suomalaisen hard rockin historiaa

Suomessa hard rockia alettiin soittamaan suurin piirtein samaan aikaan kuin yleensäkin maailmalla, ja ensimmäisenä suomalaisena hard rock-yhtyeenä pidetään seinäjokelaista Hard Rock Sallista, joka aloitti 1970-luvulla ja lopettikin jo vuonna 1984. Muita jo 1970-luvulla aloittaneita bändejä olivat muun muassa Zero Nine, Peer Günt ja Sargofacus. 1980-luvulla sitten saatiinkin Suomeen maailmanmainetta saavuttanut hard rock-bändi, nimittäin Hanoi Rocks. Tämän yhtyeen valtavasta suosiosta kertoo esimerkiksi se, että sellaiset maailmanluokan bändit kuin Mötley Crüe ja Guns ‘n Roses ovat sanoneet Hanoi Rocksin olevan suurimpia innoittajiansa. Hanoi Rocks toimi ensin vuosina 1979-1985, yhtyeen jäsenen Razzlen kuoleman joulukuussa 1984 ollessa valtava isku bändille, joka pian hajosikin. Myöhemmin yhtye toimi vuodesta 2001 vuoteen 2009 ja lopetti jäähyväiskeikkoihin Tavastialla.

Suomalaisen hard rockin historiaa

Suomalaisen hard rockin historiaa

1990-luvulta eteenpäin

Suomessa alkoi nyt nousta esiin useita hard rock-bändejä, joista mainittakoon ainakin The 69 Eyes, joka perustettiin vuonna 1989. Tämä on eräs niistä monista yhtyeistä, jotka mainitsevat Hanoi Rocksin olevan esikuvansa. The 69 Eyes on ollut urallaan varsin tuottelias ja vuonna 2019 se julkaisikin jo 12. studioalbuminsa nimeltä West End. Vuonna 1996 perustettiin myös eräs erittäin menestynyt suomalainen yhtye, nimittäin Nightwish. Nightwishin musiikki on periaatteessa hard rockin alalaji, metallimusiikin tyylilaji power metal tai progressiivinen metalli. Yhtyeen nokkamies Tuomas Holopainen on itse kuvaillut tyylin “sinfoniseksi metalliksi”. Oli miten oli, Nightwish on kokonaisuudessaan menestynein suomalainen bändi ja myynyt yli 8 miljoonaa levyä. Suomalaista rockhistoriaa yhtye teki vuonna 2015 kun se esiintyi ensimmäisenä suomalaisena bändinä Lontoon Wembley Arenalla, pääesiintyjänä.

Suomalaisesta hard rockista ei voi puhua ottamatta esille erästä uranuurtajaa, nimittäin Lordi-yhtyettä. Tämä bändi, joka tunnetaan erityisesti hirviöteemaisista asuistaan sekä konserteistaan ja videoistaan, joissa hyödynnetään kauhua ja pyrotekniikkaa, perustettiin 1990-luvulla rovaniemeläisen Tomi Putaansuun toimesta. Putaansuu perusti ensin Kiss-fanina kyseisen yhtyeen faniklubin, jonka faniristeilyllä Lordin tulevat jäsenet tapasivat ensi kertaa vuonna 1996. On myös helppo nähdä kuinka Kissin mustavalkoiset kasvomeikit ovat omalta osaltaan vaikuttaneet Lordin jäsenten hirviömaskirooleihin. Läpimurto tapahtui vuonna 2002 julkaistun Would You Love a Monsterman -hittisinglen myötä, ja Lordi alkoi esiintyä useissa musiikkitapahtumissa sekä Suomessa että ulkomailla. Historiaa Lordi teki omalta osaltaan voittamalla Euroviisut vuonna 2006 kappaleellaan Hard Rock Hallelujah ensimmäisenä Suomen edustajana – siihenastisella kaikkien aikojen piste-ennätyksellä! Lordi oli myös ensimmäinen kilpailija Euroviisuissa, joka voitti sekä semifinaalin että itse finaalin. Näin suomalainen hard rock löysi tiensä myös kansainvälisenä voittajana.

Entä mitä hard rock-rintamalle kuuluu nykyään Suomessa? Esimerkiksi Nightwish elää ja voi hyvin, ja sen viimeisimmän albumin, Human.:II: Naturen pitäisi ilmestyä huhtikuun alussa. Santa Cruz, jolla on ollut melko nousujohteinen ura, teki viime syksynä Yhdysvaltain kiertueen, ja sen nokkamies Archie Cruz onkin muuttanut sinne. Sellaiset nykyiset kärkinimet, kuin Altaria ja King Company, joiden piti tehdä kiertue Suomessa huhtikuussa, joutuvat varmastikin siirtämään keikkansa tältä keväältä myöhemmäksi, niin kuin monen muunkin bändin kohtalo on nyt ollut. Musiikki on kuitenkin hyvin tärkeä tekijä elämässä – joten kuunnellaan niitä levyjä edelleen ja nautitaan musiikista!