Suomalaisen rockin kulmakiviä

Suomalaisen musiikin historiasta löytyy mielenkiintoisia menestystarinoita, klassikoiden nousuja ja tuhoja sekä tähtiä, jotka ovat ponnistaneet maailmankartoille saakka. Suomirockin piireistä löytyisi tuhansia tarinoita kerrottavaksi ja satoja kokoonpanoja esiteltäväksi.

Ensimmäiset rockyhtyeet kajauttivat sävelensä jo 1950-luvulla, mutta 70- ja 80-luvulla tapahtui todellinen läpimurtoaalto, kun useat genren uranuurtajat, kuten Eppu Normaali, Dingo, Juice Leskinen, Popeda ja Yö, pistivät pystyyn ensimmäiset ryhmänsä.

Legendaariset suomirockin pioneerit

Yksi pitkäikäisimmistä ja legendaarisimmista ryhmistä oli Remu Aaltosen Hurriganes, joka lopetti keikkailun pysyvästi vasta vuonna 2018 Last Call –kiertueen jälkeen. Bändi perustettiin jo vuonna 1971, joten ryhmä keikkaili kokoonpanojen hieman vaihdellessa kunnioitettavien 47 vuoden ajan. Ryhmä kokosi aikoinaan useita alan huippuja, muun muassa Suomen parhaana sähkökitaristina pidetty Albert Järvinen soitti Hurriganesissa alkuperäisen kitaristin Ile Kallion jätettyä ryhmän.Hurriganes poikkesi suomalaisten tottumuksista hurjalla lavaenergiallaan ja villeillä esiintymisillään. Musiikki oli suoraviivaista rockia, jota paukutettiin menemään täydellä tunteella ja voimalla. Ryhmää pidetään suomalaisen rock`n rollin esikuvana, ja se oli ensimmäinen kotimainen rockyhtye, joka onnistui niittämään mainetta myös ulkomailla. Hurriganesta ja Remu Aaltosesta on sittemmin tehty myös elokuva, Ganes (2007). Toinen bändi, josta voidaan puhua suomalaisen rockin esikuvana, on Hanoi Rocks. Ryhmä perustettiin vuonna 1979 Helsingin Herttoniemessä, jolloin nuoren Antti Hulkon, eli Andy McCoyn, ja Matti Fagerholmin, eli Michael Monroen, tiet kohtasivat  Pelle Miljoona –bändistä erotetun Stefan ”Stefu” Piesnackin kanssa. Piesnack oli saanut kenkää ryhmästä huumeiden käytön vuoksi. Kitaristiksi pyydettiin mukaan Jan ”Nasty Suicide” Stenfors, rumpaliksi Peki Sirola ja basistiksi Nedo Soininen, joka jäi tuntemattomaksi suurelle yleisölle. Tästä alkoi pitkä, huume-, alkoholi- ja bilehöyryinen, sekava matka suurimman kansainvälisen suosion saaneeksi suomalaiseksi bändiksi. Yhtyeen kokoonpano muuttui vuosien aikana useampaan otteeseen. Mukana on soittanut nimiä, kuten Costello Hautamäki, Sam Yaffa ja kansainvälisesti hyvin arvostettu rumpali Razzle, joka menehtyi traagisesti Mötley Cruen kanssa vietetyn illan päätteeksi auto-onnettomuudessa vuonna 1984.  Ryhmän musiikki on saanut suuria vaikutteita 1970-luvun uudesta aallosta, erityisesti punk rock –suunta näkyy Hanoi Rocksin vanhassa musiikissa. Bändin musiikkia on kuitenkin hankala luokitella yhteen tyylilajiin, sillä se otti vaikutteita niin glamrockista, protopunkista, raskaammasta rockista kuin klassisesta rockistakin. Hanoi Rocks saavutti maailmanlaajuisesti valtaisan suosion. He julkaisivat yhteensä kymmenen albumia ennen lopullista hajoamista. Muun muassa Guns N` Roses, Mötley Crue, Billy Idol ja Foo Fighters ovat tunnustautuneet bändin faneiksi ja kertoneet musiikkinsa ottaneen vaikutuksia bändin tyylistä. Kyseessä on ehdottomasti yksi tärkeimmistä suomalaisista bändeistä, ja se on jäänyt historiaan rockin kulttibändinä.

Maailman valokeiloissa tänä päivänä

Näiden ensimmäisten maailmalle lähteneiden ryhmien jälkeenkin Suomesta on aina silloin tällöin kajahtanut. Esimerkiksi sellolla Metallica-sovituksia soittava, omaperäinen Apocalyptica niitti aikoinaan kovaa suosiota, kuin myös love rockia tekevä, pehmeä-äänisen Ville Valon johtaman HIM. Tänä päivänä suomirockia maailmalle vievät menestyksekkäästi muun muassa The Rasmus ja Nightwish. The Rasmus pistettiin pystyyn vuonna 1994 ja sen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti jo yli viisi miljoonaa kappaletta. Yhtye on todella tuottelias, siltä on ilmestynyt jo 12 albumia. Musiikillisesti se edustaa pop rock –tyyliä, jossain tahoissa yhdistettynä goottirockiinkin. Vuonna 1996 perustettu Nightwish sen sijaan yhdistää sinfonian ja metallimusiikin upeasti. Myös maailmalla arvostetaan ryhmän musiikkia – levyjä on myyty jo yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Alkuperäisen äänen bändille antoi nykyään soolouraa tekevä Tarja Turunen. Tämän hetkinen laulaja on sopraano Floor Jansen. Nightwish on kirjoittanut myös pätkän suomirockin historiaa – se on esiintynyt ensimmäisenä suomalaisena yhtyeenä legendaarisella Lontoon Wembleyllä. Katsomo oli loppuunmyyty.

Maailman valokeiloissa tänä päivänä