Suomen Katoava Livemusiikki

Suomen Katoava Livemusiikki

Jo muutaman vuoden on ollut puheessa Suomella vallitseva kovan luokan DJ villitys. Kone musiikin myötä on yökerhoista kadonnut bändit. Nuori yökerho kansa ei tunnu niitä edes kaipailevan, mutta ne, jotka ovat tottuneet laajaan musiikkiin ja live musiikkiin illan viettona ovat pettyneet karvaasti tämän päivän musiikki tarjontaan. Minne kaikki livebändit ovat kadonneet ja tuleeko ne koskaan yöelämäämme takaisin? Varsinkin Tampereelta on vaikea enää löytää keskusta alueelta paikkaa viettää iltaa, live musiikin tahtiin. Toivottavasti trendi ei ole pysyvä ja saamme mahdollisimman pian takaisin live musiikin. Konemusiikki ja äänitetty musiikki, kun ei ole kaikille. Varsinkin rock puolen musiikki on jo varsinainen harvinaisuus näinä päivinä.

Dj investointina paljon edullisempi kuin bändit

Miksi näin sitten on tänä päivänä? Koska Dj:n palkkaaminen tänä päivänä on huimasti edullisempaa kuin bändin saaminen paikalle. Dj ei tarvitse kuin oman koneensa, silloin jos tapahtuma paikalla on tarjota muu äänentoisto laitteisto. Bändi usein tarvitsee koko kalustonsa, vahvistimista soittimiin ja siitä syystä, samoin koska bändissä on useita jäseniä sen palkkaaminen keikalle maksaakin enemmän. Mutta palkasta suurin osa meneekin suoraan kuluihin, eikä bändi tienaa sen enempää keikasta kuin Dj:kään. Ja he joutuvat jakamaan palkkionsa koko bändin kokoonpanon kanssa. Toinen syy, miksi bändejä ei nähdä niin paljon enää lavoilla on se, että ihmiset eivät ole valmiita maksamaan pääsylippuja paikkaan, jossa on esiintyjä. Jos hintoja nostetaan ja pääsymaksua pyydetään bändin vuoksi, juhlijat valitsevat edullisemman paikan. Tämän yhtälön kanssa on baarin tai yökerhon vaikea taistella ja siitä syystä lähes kaikkialla on vain koneellista musiikkia nykyään.

Suomen alkoholi politiikalla on oma nokkansa asiassa mukana

Ennen sääntönä oli se, että baari tai yökerho saa olla auki korotetusti jopa neljään, jos se täytti tietyt kriteerit. Yksi kriteereistä on aina ollut livemusiikki ja esiintyjät. Baarissa täytyi olla tietty määrä esityksiä ja esiintyjiä kuukaudessa, jotta se sai olla korotetusti auki. Jos tämä ei täyttynyt, aukiolo aika piti olla lyhyempi. Tästä syystä yökerhoilla on aina ollut jotain esiintyjää listoillaan. Mutta ongelmaksi koituu se, että konemusiikin yleistyessä taas trendiksi nyt kaksituhatta luvulla, myös dj lasketaan esiintyjäksi. Silloin niin kutsuttua ohjelmapakotetta ei tarvitse täyttää bändeillä vaan muutama esitys dj:ltä kelpaa samaan asiaan. Tämä on sinänsä hassua, sillä hinta taso ja esiintyjien määrä sekä luonne on näissä täysin erilainen. Jos Suomessa tätä lakia olisi mietitty tarkemmin asiakkaan silmin, paras ratkaisu olisi antaa jokaiselle jatkolupaa hakevalle esiintyjiä varten tietty budjetti mikä pitää ylittää tilikaudella ja joka riippuisi paikan tuloksesta. Esimerkiksi silloin iso yökerho kaupungissa, joutuisi tarjoamaan tasokkaita esiintyjiä tiloissaan, vastineeksi siitä, paikka saa olla auki pidempään. No nyt tämä koko kuvio ei toimisikaan joka tapauksessa, sillä 2019 vuoden alussa alkoholilaki muuttui ja koko baari sekä ravintola alan kenttä on murroksessa ja muuttuvassa tilanteessa.

Muutoksen tuulet voivat tuoda isojakin siirtoja tullessaan

Juuri tällä hetkellä ei vielä voida tietää miten ja kuinka, suuri alkoholi lain muutos tulee loppu pelissä vaikuttamaan ravintolamaailmaan Suomessa. Tieto on se, että sen tulokset alkavat näkymään vasta loppu vuoden puolella ja sitä ennen ravintolat testailevat ja koettelevat omia rajojaan uusien lain säädäntöjen puitteissa. Aivan selkeä muutos ei ollut ja se siltikin jätti niin ravintola alan yrittäjille kuin myös asiakkaille hieman suun auki ihmetyksestä.