Suomen puckrockin ykkösnimi

Suomen puckrockin ykkösnimi

Apulanta on suomalainen punkrock-yhtye, joka on perustettu jo viime vuosituhannen puolella, vuonna 1991. Yhtye on yli 25-vuotisen uransa aikana julkaissut useita albumeita, joista 13 on myynyt kultaa, ja seitsemän platinaa. Myös Apulannan julkaisemat singlet ovat niittäneet hurjaa menestystä. Vuonna 2011 yhtyeen “Pihtiote”-niminen kappale nousi Suomen virallisen singlelistan kärkipaikalle, ollen Apulannan 21. listaykkössingle. Tällä saavutuksellaan Apulanta ohitti The Beatles -yhtyeen legendaarisen ennätyksen 20 listaykkössinglestä, minkä The Beatles saavutti huippuvuosinaan 1960-1970 Yhdysvaltojen singlelistalla. Apulanta on uransa aikana saavuttanut vankan suosion suomalaisten sydämissä ja sen albumeita on myyty yhteensä yli 500 000 kappaletta. Vuoteen 2008 saakka Apulannan julkaisujen julkaisijana toimi Tehosekoitin-yhtyeen perustama levy-yhtiö, nimeltään Levy-yhtiö. Levy-yhtiön lopetettua toimintansa, Apulanta on julkaissut albuminsa omakustanteisesti. Apulannan tämänhetkiseen kokoonpanoon kuuluu neljä jäsentä – laulaja Toni Wirtanen, rumpali Sipe Santapukki, sekä basisti Ville Mäkinen. Yhtyeen kokoonpano on vaihtunut muutamaan otteeseen vuosien varrella, ja erityisesti kiertueet ja konsertit työllistävät yhtyeen keikkajäseniä, mutta ainoastaan Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki ovat yhtyeen alkuperäisiä jäseniä.

Apulannan synty

Yhtye sai alkunsa vuonna 1991 Heinolassa, kun Wirtanen yhdessä laulaja-kitaristi Antti Lautalan kanssa perusti Apulannan. He värväsivät Santapukin rumpalikseen samana vuonna, ja 1992 basistiksi otettiin yhdysvaltalainen Amanda Gaynor. Gaynor palasi kuitenkin yhdysvaltoihin ensimmäisen albumin julkaisun jälkeen. Hänen paikkansa yhtyeen basistina otti Tuukka Temonen vuonna 1993. Yhtyeen kokoonpano säilyi muuttumattomana vuoteen 2005 saakka, ennen kuin Temonen erosi yhtyeestä, siirtyen päätoimisesti videoalalle. Samana vuonna julkaistiin Apulannan pitkäsoitto Kiila, joka on yhtyeen kaikkien aikojen eniten myynyt albumi. Yhtyeessä jo vuodesta 2001 alkaen keikkakitaristina toiminut Parta-Sami Lehtinen oli Apulannan jäsen aina vuoteen 2014 saakka, ennen kuin nykyinen basisti Ville Mäkinen siirtyi remmiin. Ainoastaan Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki ovat yhtyeen alkuperäisiä jäseniä.

Yhtyeen alkutaipaleella Apulannan tyyli on vaihdellut raskaasta rockista yhteiskunnallisia asioita kritisoivaan punkiin, ja nykypäivänä musiikissa on myös sävytteitä alternative rockista, nu-metalista sekä kokeellisesta hard rockista. Erityisesti yhtyeen ensimmäinen julkaisu, Mikä ihmeen Apulanta -minialbumi, edusti tyyliltään kriittistä punkia, mihin viittaavat erityisesti kappaleiden “Systeemi kusee” ja “Ahdistaa” nimet. Ensimmäinen albumi julkaistiin vuonna 1993, minkä jälkeen uusia albumeita on tullut ulos lähes vuosittain.


Oman tyylin etsintää

Aivan yhtyeen uran alkutaipaleella, Apulannan hakiessa omaa tyyliään, erimielisyydet musiikin tyylilajista ajoivat yhtyeen lähes hajoamispisteeseen. Toinen bändin perustajajäsenistä, Antti Lautala, jätti Apulannan vuonna 1994, ja vuonna 1995 julkaistu ensimmäinen pitkäsoitto ei menestynyt toivotulla tavalla. Attack of the A.L. People edusti tyyliltään punk-vaikutteista mollipoppia, ja albumin heikon menestyksen jälkeen Apulanta palasi takaisin raskaampaan tyyliinsä. Ensimmäinen Apulannan kultaa myynyt albumi, Ehjä, julkaistiin vuonna 1996. Samana vuonna, albumin tuoman menestyksen myötä, Apulanta nousi suuren yleisön tietoisuuteen. Seuraavana vuonna ilmestynyt albumi Kolme sisälsi Apulannan kenties suurimman hitin “Anna mulle piiskaa”. Kyseinen kappale on myynyt kolminkertaista platinaa, ja albumi itse myi kultaa. Vuosituhannen vaihteessa julkaistu tuotanto oli tyyliltään jälleen hempeämpää, ja vuonna 1998 julkaistu “Teit meistä kauniin” on myös eräs yhtyeen menestyneimmistä singleistä. Julkaisuvuonnaan kappale pysyi singlelistan ykkösenä 19 viikon ajan.

Yhtyeen nimi, Apulanta, on aiheuttanut kummastusta yleisössä jo bändin alkuajoista saakka. Vuonna 2008 rumpali Sipe Santapukki kertoi haastattelun yhteydessä nimen alkuperästä. 90-luvun alkupuolella Terveet Kädet -niminen yhtye oli suosion huipulla, ja Apulanta halusi myös nimekseen jotakin omaperäistä. Santapukin antaman haastattelun mukaan myös esimerkiksi Silmälasikäärme ja Pökäle olivat vaihtoehtoja, joita harkittiin kokoonpanon nimeksi. Nimeksi vakiintui kuitenkin lopulta Apulanta, ja 25 vuoden jälkeen yleisökin on jo tottunut nimeen.