Suomi Euroviisuissa

Suomi Euroviisuissa

Eurovision on suuri vuosittainen laulukilpailu, joka järjestetään aina siinä maassa, jonka edustaja voitti edellisenä vuonna. Kilpailuun on oikeutettu jokainen Euroopan yleisradiounionin (EBU) jäsenmaa. EBU:un kuuluu EU-maiden lisäksi myös sen ulkopuolella sijaitsevia maita, joten kaikki osallistujamaat eivät välttämättä kuulu EU:hun. Suomi on osallistunut Euroviisuihin yhteensä 52 kertaa. Voittoja kilpailusta on kertynyt yksi.Euroviisuihin osallistuvien kappaleiden tulee olla uusia, juuri Euroviisuja varten sävellettyjä. Mukaan ei siis voi lähteä vanhalla, suositulla kappaleella. Kappaletta ei saa myöskään mainostaa ennen kunkin maan kansallista kappalekarsintaa. Euroviisu-kappaleiden kieltä ei ole nykyään rajoitettu ja kukin maa saa itse päättää, kuinka oman maan edustaja valitaan. Suomella onkin ollut vaihtelevia valintatapoja. 1960- ja 70-luvulla oli vielä rajoituksia kielen suhteen. Tuolloin maiden täytyi laulaa oman maan kielellä.

Euroviisut vuosien varrella

Suomen taival Euroviisuissa ei ole ollut kovinkaan voitokas. Itseasiassa Suomi oli vuoteen 2006 saakka pisimpään voittamatta jäänyt maa. Suomi on osallistunut Euroviisuihin vuodesta 1961 lähtien. Näiden vuosien aikana on kertynyt 10 viimeistä sijaa ja ilman pisteitä Suomi on jäänyt kolme kertaa. Tämä ei kuitenkaan ole koskaan lannistanut Suomea, vaan mukaan on aina lähdetty tarmolla, voittotoiveet silmissä.Ensimmäinen Euroviisu-esitys vuodelta 1961 oli Laila Kinnusen kappale “Valoa ikkunassa”. Kappale sijoittui 10. sijalle kahden muun osallistujamaan, Monacon ja Alankomaiden kanssa. Muita 1960-luvun viisukappaleita olivat Marion Rungin esittämä “Tipi-tii” (1962), sijoittuen seitsemänneksi, vuoden 1977 “Lapponia”, Monica Aspelundin esittämänä sekä Katri Helenan kappale “Katson sineen taivaan” vuodelta 1979. Nämä kappaleet ovat pidettyjä vielä nykyäänkin ja niitä kuunnellaan edelleen.

Ainutlaatuinen voitto

Vihdoin vuonna 2006 Suomi koki sellaisen Euroviisu-huuman, jota ei oltu ennen koettu. Suomi voitti Euroviisut Lordin kappaleella “Hard Rock Hallelujah”. Voitto herätti aivan uskomattomia tunteita ympäri maailman. Esitys oli kaikesta aiemmasta täysin poikkeava ja kappale sai runsaasti kehuja ja yhtyeen asuja ylistettiin. Vaikka kappale koki myös jonkin verran kritiikkiä sen sanoitustensa vuoksi, ei se vaikuttanut kappaleen ylivoimaiseen voittoon. Tämä erilainen ja ainutlaatuinen voittokappale sai jopa kahdeksalta maalta täydet 12 pistettä, tehden kaikkien aikojen piste-ennätyksen 292 pisteellä. Ennätys on sittemmin rikottu, kun Alexander Rybak sai 387 pistettä vuonna 2009, esitettyään kappaleensa “Fairytale”.

Voiton myötä vuoden 2007 Eurovision järjestettiin Suomessa, Hartwall Areenalla. Kilpailu oli kaksipäiväinen. Semifinaalit pidettiin 10. toukokuuta ja finaali 12. toukokuuta. Juontajien roolit suorittivat Mikko Leppilampi ja Jaana Pelkonen. Krisse Salminen toimi kolmantena juontajana. Leppilampi ja Pelkonen äänestettiin vuonna 2016 kaikkien aikojen parhaiksi Euroviisujen juontajiksi. Kilpailun voiton vei Serbian kappale “Molitva”. Vuoden 2007 Euroviisuissa Suomea edusti Hanna Pakarinen kappaleellaan “Leave Me Alone”. Kappale sijoittui paikalle 17. Suomi sai kahdelta maalta, Ruotsilta ja Islannilta, täydet 12 pistettä.

Voitonjälkeiset vuodet

Vuoden 2019 Euroviisujen semifinaaleihin valittiin Daruden ja Sebastian Rejmanin kappale “Look Away”. Kappaletta ei kuitenkaan valittu, vaan Suomi putosi pois ehdokkaiden listalta. Suomen viisuvalintaa onkin kritisoitu mm. siitä, että Darude ei lähtenyt säveltämään kappaletta täysin oman parhaimman tyylisuuntansa mukaan, vaan lopullinen kappale sävellettiin enemmän pop-tyyliseksi. Kriitikot ovat antaneet palautetta omana itsenään pysymisestä, joka toisi voiton todennäköisemmin. Muita pudonneita maita olivat Puola, Monteneggro, Georgia, Belgia, Unkari ja Portugali. Edellisen vuoden viisuehdokas Saara Aalto pääsi Euroviisujen finaaliin, mutta jäi toiseksi viimeiselle sijalle. Saaran “Monsters” -kappaleen visuaalinen ilme oli hieno, mutta kappale ja esitys eivät silti riittäneet.