Suosittuja suomalaisia bändejä

Suosittuja suomalaisia bändejä

Vaikka välillä tuntuu, että kaikista muista maista tulee suosituimmat bändit, edustaa Suomi montaa eri musiikkigenrejä ja tunnetaan maailmalla erilaisista hittikappaleista. Suomalaisilla bändeillä on uskollisia faneja sekä kotimaassaan, että myös ulkomailla ja bändejä näkeekin erityisesti Euroopassa kiertueella usein.

Suositut suomalaiset bändit voi jakaa kahteen – suositut Suomessa ja suositut ulkomailla. Ne eivät aina nimittäin ole samoja. Jotkin artistit keräävät vahvan suosion kotimaassa, minkä jälkeen he keräävät rohkeuden lähteä ulkomaille. Osat bändeistä taas nousevat huippusuosioon juuri ulkomailla, vaikka Suomessa he eivät täyttäisikään areenoja.

Suositut kotimaiset bändit Suomessa

Kotimaisia artisteja, jotka ovat menestyneitä Suomessa, mutta eivät ole nousseet suosioon ulkomailla, on jonkin verran. Erityisesti suomeksi esiintyvät bändit ovat usein suosittuja pelkästään Suomessa. Tällaisia bändejä ovat esimerkiksi Haloo Helsinki, Eppu Normaali ja Hurriganes. Hurriganes tosin keräsi suosiota ulkomaillakin jonkin verran, varsinkin Ruotsissa, mutta pääasiallinen fanikanta jäi Suomeen. Suomessa on noustu kuuluisuuteen myös erilaisten televisio-ohjelmien kautta. Varsinkin 90- ja 2000-luvun tyttö- sekä poikabändejä nousi niiden kautta suosioon. Gimmel on yksi hyvä esimerkki, jota ei välttämättä voida kutsua bändiksi, mutta keräsi paljon huomiota aikanaan. Rock-musiikkia edustaa merkittävä osa menestyneistä suomalaisista bändeistä. Klamydia, Popeda ja Yö ovat erinomaisia bändejä. Klamydia tunnetaan melko rajuistakin, mutta sellaisista sanoista, joihin on helppo samaistua. Yön kappaleita taas lauletaan ulkoa ja ne ovatkin karaokessakin suosittuja.

Muun muassa Rakkaus on lumivalkoinen ja Särkyvää ovat sellaisia kappaleita, jotka moni suomalainen talous osaa. Popedan kuuluisimpiin kappaleisiin kuuluvat taas esimerkiksi Kuuma Kesä ja Kersantti Karoliina. Monet suomalaiset bändit, jotka ovat tulleet tunnetuksi rock-musiikistaan, ovat aloittaneet monesta muusta genrestä, kuten punkista. Monista suomalaisista bändeistä nousee myös yksittäisiä artisteja, jotka lähtevät bändiuran jälkeen soolouralle. Haloo Helsingin laulaja Elli lähti esimerkiksi tekemään soolouraa. Samoin teki myös Nimetön-yhtyeen keulakuva Inka ja Popedan Pate Mustajärvi. Suosittuja bändejä on Suomessa kuitenkin aina joka vuosikymmenelle omansa, joten niitä voi jäädä luettelemaan pitkään. Tietynlaiset genret nousevat aina suosioon tiettyinä vuosina ja ne voivat jättää hyvinkin merkittävän jäljen suomalaisen musiikin historiaan.

Suositut suomalaiset bändit ulkomailla

Suosittuja suomalaisia bändejä, jotka ovat menestyneet ulkomailla, on muutamia. Suomi on myös aktiivinen Euroviisu-maa, joten sitä kautta ovat jotkin kappaleet löytäneet kuuluisuutta. Euroviisu-kappaleista varmasti tunnetaan parhaiten Lordin Hard Rock Hallelujah, joka toi voiton Suomelle vuonna 2006.The Rasmus ja HIM edustivat molemmat Suomea eri puolilla maailmaa erinomaisesti. Heidän vanhimmat hittibiisinsä soi vieläkin radioissa ja molempia bändejä arvostetaan suurina musiikintekijöinä. The Rasmus soittaa edelleen, mutta HIM on lopettanut. HIMin keulakuva Ville Valo esiintyy edelleen. Rock-musiikkia näkyy myös suomalaisissa bändeissä, jotka keräävät suosiota ulkomailla. Hanoi Rocks tunnettiin menevästä rockista. Hanoi Rocks kuitenkin lopetti toimintansa vuonna 2009, mutta keräsi siihen asti paljon tunnettuutta maailmalla. He tekivät kiertueita niin Amerikoissa kuin Aasiassakin. Euroopassa yksi tunnetuimpia suomalaisia bändejä on Sunrise Avenue. Erityisesti Saksassa bändillä on todella vahva fanipohja ja ovat melkein ulkomailla suositumpia, kuin Suomessa. Sunrise Avenuen tunnettuja hittikappaleita ovat muun muassa Fairytale Gone Bad ja Hollywood Hills.

Rock-musiikin lisäksi Suomi tunnetaan tietysti Daruden Sandstormista. Vuoden 2019 Euroviisuedustaja Darude on monen 90-luvulla kasvaneen ihmisen lempiartisteja, vaikka Daruden muut kappaleet eivät keränneet yhtä laajaa suosiota. Euroviisuista odotetaankin suurta menestystä. Suomi voi olla todella ylpeä bändeistä, jotka ovat keränneet suosiota maailmalla. Varsinkin kun huomioidaan, että naapurimaamme Ruotsi on tuottanut vuosien varrella popmusiikin saralla historiallisia esiintyjiä, niin Suomi on ollut tärkeä varsinkin rock-musiikin viestinviejä.