Yö on kaunista aikaa

Yö on kaunista aikaa

Yö on eräs Suomen menestyneimmistä ja pitkäaikaisimmista rock- ja pop-yhtyeistä, ja yhtye on uransa varrella julkaissut 20 studioalbumia, viisi livealbumia, sekä kymmeniä singlejä ja hittikappaleita.

Monet Yön kappaleista, kuten “Rakkaus on lumivalkoinen” sekä “Joutsenlaulu” ovat jääneet elämään suomalaisen musiikin historiaan kuolemattomina klassikkoina. “Joutsenlaulu” äänestettiin myös Helsingin Sanomien järjestämässä äänestyksessä vuonna 2006 Suomen 9. synkimmäksi kappaleeksi. Laulun sanat kertovat tuskasta ja kappaleessa mainittu joutsenlaulu viittaa ikiaikaiseen uskomukseen, jonka mukaan joutsen laulaa vain kerran elämässään – juuri ennen kuolemaansa. Yön albumeista 9 on myynyt kultaa, kaksi tuplaplatinaa, sekä yhtyeen menestyneinen albumi, “Rakkaus on lumivalkoinen” vuodelta 2003 multiplatinaa. Kyseistä levyä myytiin yhteensä lähes 140 000 kappaletta. Myös yhtyeen kokoelmalevy “Legenda” vuodelta 2001 myi multiplatinaa lähes 147 000 kappaleella. Yhtye on myös keikkaillut ahkerasti vuosien varrella, ja usean sukupolven fanikunta on vetänyt keikkapaikat ja festivaalit täyteen uudestaan ja uudestaan.

Yö-yhtye perustettiin 1980-luvulla, samoihin aikoihin kun punk-musiikin aalto saapui Suomeen Britanniasta ja Yhdysvalloista. Yö, kuten monet muutkin suomalaiset rockyhtyeet, ottivat vaikutteita punkista ja lähtivät kehittämään musiikkiaan niin kutsutun “uusi aalto” -tyylin suuntaan. Uusi aalto (englanniksi new wave) on musiikin termi, jota käytetään kuvaamaan monia musiikkityylejä. Uuden aallon perustana on punk, mutta vaikutteita on saatu niin reggaesta kuin skastakin. Yö on tuottanut uransa varrella runsaasti musiikkia, ja nykyään se määritellään myös suomipopin tyylilajin edustajaksi.

Yhtyeen historia

Yö sai alkunsa vuonna 1981, Suomen Porin kunnassa. Bändin perustajajäsen, sekä ainut nykyisen kokoonpanon alkuperäisjäsen, oli laulaja Olli Lindholm. Hän aloitti uransa STRIX-nimisessä yhtyeessä, joka osallistui vuoden 1981 Rockin SM-kisojen Porin aluekarsintoihin, sijoittuen kolmanneksi. Samana vuonna yhdessä laulaja Jussi Hakulisen kanssa he perustivat Yö-nimisen yhtyeen, johon värvättiin kitaristiksi Jani Viitanen, rumpaliksi Harry Varhala sekä basisti Juha Rauäng. Lindholm on kertonut yhtyeen nimen syntyneen lausahduksesta “Yö on kaunista aikaa”. Syksyllä 1982 Lindholm lähti jälleen Rockin SM-kisoihin, tällä kertaa Yön riveissä, ja bändi vei voiton Porin-karsinnasta. Yö puski tiensä karsintojen läpi finaaliin, ja sijoittui koko kilpailussa kolmanneksi. Kisojen jälkeen Yö teki ensimmäisen levytyssopimuksensa levy-yhtiö Poko Recordsin kanssa, ja alkoi levyttää ensimmäisiä kappaleitaan.Yö sai alkunsa vuonna 1981, Suomen Porin kunnassa. Bändin perustajajäsen, sekä ainut nykyisen kokoonpanon alkuperäisjäsen, oli laulaja Olli Lindholm. Hän aloitti uransa STRIX-nimisessä yhtyeessä, joka osallistui vuoden 1981 Rockin SM-kisojen Porin aluekarsintoihin, sijoittuen kolmanneksi. Samana vuonna yhdessä laulaja Jussi Hakulisen kanssa he perustivat Yö-nimisen yhtyeen, johon värvättiin kitaristiksi Jani Viitanen, rumpaliksi Harry Varhala sekä basisti Juha Rauäng. Lindholm on kertonut yhtyeen nimen syntyneen lausahduksesta “Yö on kaunista aikaa”. Syksyllä 1982 Lindholm lähti jälleen Rockin SM-kisoihin, tällä kertaa Yön riveissä, ja bändi vei voiton Porin-karsinnasta. Yö puski tiensä karsintojen läpi finaaliin, ja sijoittui koko kilpailussa kolmanneksi. Kisojen jälkeen Yö teki ensimmäisen levytyssopimuksensa levy-yhtiö Poko Recordsin kanssa, ja alkoi levyttää ensimmäisiä kappaleitaan.

Vaikeuksien kautta voittoon

Yön kokoonpano on muuttunut useaan otteeseen, ja jäsenten välinen eripura ja irtisanomiset ovat johtaneet jopa oikeustoimiin. Ensimmäinen välirikko syntyi jo vuonna 1985, kun Hakulinen jätti yhtyeen ja lähti soolouralle. Hakulisen tilalle bändiin otettiin mukaan kitaristi Markku Petander. 1980-luvulla Yö keikkaili hurjaan tahtiin sekä julkaisi uusia menestysalbumeita ja -singlejä jatkuvalla syötöllä. Tahti kuitenkin hidastuin 90-lukua kohti ja jäsenten välillä oli kitkaa. 1990 bändillä pyyhki huonosti, ja Jani Viitanen erotti kaikki yhtyeen jäsenet, Lindholmia lukuunottamatta. Tilalle värvättiin jälleen uudet jäsenet. 1990-luvulla Yön ura lähti jälleen nousuun ja se teki paljon yhteistyötä muiden suomalaisten tunnettujen yhtyeiden sekä artistien kanssa, merkittävimpinä muun muassa Pelle Miljoona, Klamydia, sekä yhtyeestä aiemmin eronnut Jussi Hakulinen. Yhtye alkoi keikkailla jälleen ahkerammin. 2000-luvun taitteessa suosio oli jälleen huipussaan ja vuonna 2006 julkaistu kokoelmalevy “Parhaat” sekä uutukainen “Satelliitti”-albumi osoittautuivat hiteiksi.

 

2000-luvun puolella Yön asema suomalaisen rockmusiikin historiassa vakiintui. Yö ja sen albumit ovat voittaneet useita suomalaisen musiikintuotannon palkintoja, minkä lisäksi Olli Lindholm voitti Iskelmä-Finlandia-palkinnon vuonna 2008. Vuonna 2011 Yö juhlisti 30-vuotista taipalettaan massiivisella juhlakiertueella, ja itse Juha Tapio esiintyi yhtyeen kanssa Helsingissä Hartwall-areenalla.